Tämä kirja on ollut minulla jo iät ja ajat hyvin pitkän tähtäimen lukulistalla. En ole kuitenkaan rohjennut siihen tarttua ennen: en minä nyt tuollaista vanhaa kirjaa viitsi lukea, pitkäkin vielä on. Nyt kun on muuten tullut luettua ja katseltua historiallisesta Egyptistä kertovaa materiaalia niin otin tämän lopulta kuunneltavaksi.
Tapahtumat sijoittuvat 18. dynastian loppupuolelle alkaen faarao Amenhotep III:n ajasta ja päätyen faarao Horemhebin valtakauteen. Sinuhe hylätään syntymänsä jälkeen ja hänet laitetaan kaislaveneeseen Niilin virran vietäväksi. Joki kuljettaa häntä kohti paikkaa mistä lapseton pariskunta löytää hänet. He adoptoivat vauvan ja esittävät muille että Sinuhe on heidän oma lapsensa. Sinuhe opiskelee ottoisänsä jalanjäljissä lääkäriksi ja tästä varsinaiset seikkailut alkavat.
Sinuhe kirjoittaa tätä kirjaa vanhoilla päivillään ja muistelee missä kaikkialla hän on käynyt ja millaisia seikkailuja hän on kokenut. Hän on matkustanut Egyptistä muun muassa Syyriaan ja Babyloniaan, osallistunut sotaan lääkärin ominaisuudessa ja tehnyt monia muita asioita lopulta päätyen faaraon henkilääkäriksi. Hän pohtii paljon myös uskontoa ja aikansa elämäntapaa.
Vaikka skeptisyyteni oli huipussaan kun lähdin tätä kuuntelemaan niin on pakko myöntää että olin hyvinkin väärässä ennakkoasenteeni kanssa. Tämä on hienosti ja viihdyttävästi kirjoitettu kirja. Kun tapahtumat etenevät ja paikkoja ja tapahtumia vyörytetään jatkuvasti eteen yksityiskohtia myöten niin on uskomattoman tuntuista ettei Waltari koskaan edes käynyt Egyptissä. Taustatiedot hän on kuitenkin selvittänyt tarkasti ja kuvaukset ovat ainakin näin maallikon mielestä varsin realistiset.