Vuonna 2013 Raumalla liigapelissä Lukko – Blues sattui ensimmäisillä sekunneilla se mitä ei koskaan halua pelissä tapahtuvan. Bluesin Huhtala tulee kolmantena pelaajana taklaamaan pimeästä kulmasta Tommi Kovasta (Youtube). Taklaus on kova, mutta lätkää seuranneena se ei ole mitenkään poikkeuksellinen nopeasti katsottuna. Hidastetusta kuvasta näkee paremmin että Kovanen on täysin tietämätön toisesta suunnasta tulevasta taklauksesta ja hänen päänsä osuu suoraan ja täysin holtittomasti pleksiin. Hän jää makaamaan kentälle ja tästä alkaa Kovasen selviytymistarina.
Tapauksen käsittelyn taustoja pengottaessa Kovanen nostaa esiin sen mahdollisuuden että sukulaisuus- ja kaverisuhteet ovat estäneet tapauksen tutkinnan heti tapahtuman alussa. Huhtala ei saanut edes pelikieltoa tapahtumasta. Huhtalalla oli yhteys isänsä kautta silloin videotuomarina toimineeseen Sakari Pietilään ja Bluesin toimitusjohtaja taas oli SM-Liigan toimitusjohtajan poika. Täytyy muistaa että Suomen jääkiekkoympyrät ovat melko pienet ja näitä yhteyksiä löytyy varmasti kaikkien joukkueiden välillä sekä myös Liigan suuntaan. Noin yleisesti ottaen en usko että tämä on pelkästään jääkiekon ongelma, vaan missä tahansa urheilussa ja muussakin elämässä hyvä veli kerhot ja suhteet ovat kohtuuttoman suuressa roolissa kun suuria päätöksiä pitäisi tehdä ja ehkä jotakuta rangaista.
Itselle jäi mieleen Lukon oma toiminta eikä kovin positiivisessa mielessä. Lääkäri ei pistänyt välittömästi eteenpäin tutkimuksiin vaikka hampaita oli irronnut, pää oli jatkuvasti jumalattoman kipeä ja kylkiluu murtunut. Ei näissä voida vain odotella pari päivää ja katsellaan sitten. Ehkä (toivottavasti) nykyään toimitaan nopeammin ja tehdään tarvittavat tutkimukset saman tien pelin jälkeen. Näillä toimenpiteillä ei Kovasen tapauksessa olisi varmaankaan voitu tilannetta hirveästi parantaa, päävamma on päävamma ja sitä ei korjata noin vain.
Kovasen tervystilanteesta saatiin parempaa selvyyttä vasta kun Kovanen tuli Helsinkiin tutkimuksiin missä todettiin vakavan aivovamman syntyminen ja lopulta tilanteen toivottomuus. Aika näyttää kuinka paljon paranemista tapahtuu, mutta vamma ei koskaan tule täysin parantumaan.
Koko kirjan käsittämän kahden vuoden ajan Kovanen on kärsinyt kovista päänsäryistä, muistinmenetyksistä, masennuksesta ja muutoksista persoonallisuudessa. Asioita on vaikea hoitaa kun millään ei tunnu olevan mitään väliä, perhe-elämä kärsii ja lopulta koko elämä romahtaa. Paljon meni asioita vikaan niin liigan kuin liigajoukkueiden osalta. Loukkaantumisia saattaa tulla niin törkeiden taklausten, sallittujen taklausten tai puhtaiden vahinkojen takia. Kenellekään ei sitä kohtaloa toivoisi, mutta väistämättä niitä tulee aina tapahtumaan nopeassa kontaktipelissä. Eletäänkö silti edelleen maailmassa jossa asioita pimitetään oman aseman tai koko liigan liiketoiminnan ulkokuvan säilyttämiseksi.
Suosittelen lukemaan vaikka jääkiekko ei kiinnostaisi yhtään. Tämä on yhden ihmisen selviytymistarina vaikeasta vammasta. Tämä kohtalo voi kohdata kenet tahansa onnettomuuden tai sairastumisen takia, ei pelkästään pelikentällä. “Jääkylmä” on Jenny Rostainin kirjoittama jatkoteos Kovasen myöhemmistä vuosista ja aion senkin vielä lukea.