Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: February 2024

08/2024: Adam Alter, “Irresistible”

Tämä kirja tuli ihan vahingossa eteen kun olin juuri saanut kuunneltua “How the Internet Happened, From Netscape to the iPhone”. Teemana tämä jatkaa aika sujuvasti tuosta sillä tässä kirjassa keskitytään enimmäkseen teknologian mukanaan tuomiin riippuvuuksiin.

Ihminen voi jäädä monella tavalla koukkuun asioihin ja teknologia on nykyään mukana edistämässä tätä. Voi olla kyse siitä että ihminen addiktoituu vaikkapa liikuntaan ja käyttää teknologiaa seuraamaan liikuntaansa. Vaikutus voi kuitenkin olla päinvastainen kuin toivottu ja teknologia alkaa määräämään miten pitää liikkua. Riittääkö 10.000 askelta päivässä, lisään huomiseksi pari tuhatta askelta lisää. Myös pelit ovat koukuttavia, kirjan esimerkkinä on usein käytetty World of Warcraft (WoW), mihin tuhannet ja taas tuhannet ovat jääneet kiinni. On-line kavereitakaan ei voi jättää pulaan jos he ovat menossa johonkin tehtävälle.

Pelkästään teknologiasta ei kuitenkaan kirjassa puhuta vaan myös niistä mekanismeista MIKSI johonkin jäädään riippuvaiseksi. Pelien kehityksessä esimerkiksi käytetään tietoa siitä miten ihmisen voi koukuttaa, joten kaikki ei ole pelkästään sattumaa.

Jos asia yhtään kiinnostaa tai vaivaa niin tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea!

07/2024: Brian McCullough, “How the Internet Happened, From Netscape to the iPhone”

Internetin ihmeellinen maailma tuli kaikelle kansalle tutuksi hiljalleen 1990-luvun aikana. Internet toki sai alkunsa jo kauan ennen www-aikaa. Graafisista käyttöliittymistä ei edes unelmoitu, mutta silloin oli USENET newsryhmät, Internet Relay Chat (IRC) ja muitakin palveluita. Tiedostoja siirrettiin FTP:llä ja newseissä oli mahdollista myös jakaa vaikkapa kuvia jotka oli ensin uuenkoodattu tekstiksi ja postattu news-ryhmään kymmenissä tai sadoissa osissa.

Tämä kirja lähtee varsinaisesti siitä kun Tim Berners-Lee kehitti World Wide Webin eli WWW:n ja muuta siihen liittyvää teknologiaa. Netscape Navigator oli ensimmäinen laajempaa suosiota saavuttanut graafinen selain ja kirjan varsinaiset yritystarinat alkavat tästä. America On-Line (AOL) toi internetin tavallisten kansalaisten saataville Yhdysvalloissa minkä jälkeen netin ja sen palveluiden leviämistä ei voinut enää estää mikään.

1990-luvulla perustettiin paljon yrityksiä, rahaa sai helposti ja filosofia oli se ettei yrityksen tarvinnut edes tuottaa voittoa. Kovin montaa vuotta tämä ajatusmaailma ei kantanut eteenpäin ja viimeistään IT-kuplan puhjettua 2000-luvun alussa yrityksiä meni konkurssiin tolkuttomia määriä. Joitakin näistä toki jäi eloon kun toimintamalli oli hyvä ja rahaa tuli myös sisään, mm. Amazon on kasvanut pienestä on-line kirjakaupasta jättiläiseksi. Hakukoneeita oli alkuun paljon, Yahoo, AskJeeves, ynnä muita, mutta Google tuli lopulta omine parempine algoritmeineen ja valtasi markkinat. Mielenkiintoista taustaa kerrotaan näidenkin yritysten alkuajoista. Kirja loppuu siihen kun ensimmäinen iPhone esiteltiin 2007 ja varsinainen netin mobiiliaikakausi alkoi.

Tätä kirjaa voi suositella sekä vanhoille parroille muistin verestämiseksi etää myös nuoremmille lyhyenä historiateoksena siitä miten netti lähti aikanaan liikkeelle laajemmin. Kaikki ei ollut 20-30 vuotta sitten niin jouhevaa kuin nykyään.

06/2024: Jackie Chan, “I am Jackie Chan: My life in action”

Vähän jo vanhahko (1998) kirja hojo-hojo mies Jackie Chanin lapsuudesta ja nuoruudesta aina elokuvauran nousuun. Paljon on senkin jälkeen tapahtunut, mutta siitä ehkä löytyy jostain uudempi kirja.

Jackie Chan, silloin vielä Chan Kong-sang, syntyi 1954 Hong Kongissa. Koulumenestystä ei oikein tullut, joten hänen vanhempansa pistivät hänet seitsemänvuotiaana China Drama Academyyn opiskelemaan oopperaa. Koulu oli kuitenkin hyvin hierarkinen, opiskelijat mopottivat nuorempiaan ja koulutusmenetelmät olivat kovia. Kuten Chan itse sanoi kirjassa, koulun opettaja oli hänelle vihatuin ihminen siihen aikaan.

Oopperaesiintyjää Jackiesta ei koskaan tullut, vaan hän lähti stuntman uralle elokuviin. Työt olivat satunnaisia eikä niistä juuri elantoa tullut minimiä enempää. Hiljalleen hän eteni stunttiosista myös aivan näyttelijäksi. Kovan työn kautta hänestä tuli lopulta Aasian alueella hyvinkin tunnettu näyttelijä ja sen jälkeen hän suuntasi katseensa Hollywoodiin. Hän maksoi myös kovaa hintaa stunttiosistaan sillä pahojakin loukkaantumisia uralla on ollut.

Ihan mukiinmenevä kirja, parasta antia oli tuo elokuvaa edeltävä aika: kiinalaisen koulujärjestelmän kasvatus, kädestä suuhun eläminen stuntteja tehden jne. Itseensä uskomalla ja taitojaan käyttäen hän loi lopulta upean uran joka tässä vaiheessa kattaa mm. yli 150 elokuvaa.

05/2024: Rob Hart, “The Warehouse”

Cloud on jättimäinen amerikkalainen yritys, joka kasvoi pienestä tavaroita toimittavasta yrityksestä valtavaksi jättiläiseksi. Työtekijät eivät pelkästään työskentele siellä vaan he asuvat ja elävät elämänsä käytännössä sen sisällä.

Paxton ei ollut halunnut koskaan työskennellä siellä mutta hänen oma yrityksensä oli ajautunut konkurssiin Cloudin painostaessa häntä tekemään yhä tehokkaammin ja halvemmalla tuotettaan, mikä ei lopulta ollut mahdollista. Takaraivossa väijyi mahdollinen kostokin.

Samaan aikaan Cloudiin saapui töihin Zinnia. Hänet oli palkattu kuitenkin toiseen tehtävään jonka takia hän pyrki ja pääsikin Cloudiin töihin. Cloudin tiloissa kaikkia kuitenkin valvotaan jatkuvasti rannekkeen avulla joten huomaamatta liikkuminen oli tehty erittäin vaikeaksi. Tutustuttuaan Paxtoniin joka pistettiin turvallisuustiimiin töihin, hän ajatteli että tästä voisi olla hyötyä jatkossa.

Cloudin perustaja, Gibson Wells sen sijaan ei voi hyvin. Hänellä on syöpä ja hänen elinaikansa on hyvin rajallinen. Hän ei ole ehkä se pidetyin ihminen maailmassa vaikka hän yrittääkin perustella miksi hänen tapansa johtaa ja laajentaa yritystä on nimenomaan se oikea.

Tässä kirjassa on paljon (dystooppisia) vaikutteita nykyisistä jättiyrityksistä ja niiden toimintatavoista. Tietyissä asioissa on menty huomattavasti pidemmälle, mutta mistä tiedämme etteikö se olisi edessä myös todellisuudessa.

Hyvin kirjoitettu kirja. Tämä piti myös mielenkiinnon yllä koko tarinan ajan eikä suvantokohtia juurikaan ollut.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén