Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: January 2024

04/2024: Steven L. Goldman, “Science Wars”

Tämä teos ei ole varsinainen kirja, vaan se on professori Goldmanin tiedettä ja tieteen historiaa käsittelevistä 24 luennosta koottu äänikirja. Goldman käsittelee tietoa ja tiedettä monelta kannalta 1600-luvulta lähtien aina nykypäivään. Mitä tiede on? Mistä tiedämme mikä on totta ja mikä ei? Miten voimme todistaa asioita ja miten voimme luottaa niihin? Näitä ja monia muita kysymyksiä tulee esiin luentojen edetessä.

Jos olet pitänyt yliopiston luentoja tylsinä, niin tämä on jotain muuta. Goldman osaa esittää asiansa hyvin, häntä kuunnellessa ei tarvita slidejä, ei piirtoheitinkalvoja eikä edes liitutaulua. Kirja herättää monia ajatuksia siitä mikä on aikaan ja kulttuurin sidonnaista tutkimuksessa ja laajentaa hyvin sitä perinteistä käsitystä mikä meille on tutkimuksesta syntynyt. Moni asia on ollut eri tavalla historiassa ja silloin ne ovat olleet aivan järkeenkäyviä, mutta nykyään niitä pidetään ehkä vain omituisina tapoina jotka ajan saatossa kehittyivät todelliseksi tieteeksi. On hyvä pitää mielessä että näin varmasti ajatellaan jälleen sadan vuoden kuluttua tämänhetkisestä tutkimuksesta, kaikki kehittyy, myös tutkimus.

03/2024: Heikki Oja, “Einsteinin perintö”

Heiki Oja perehtyy Albert Einsteinin ideoihin tämän uran ajalta. Einstein eli kulta-aikaansa 1900-luvun alussa tuottaen ideoita liukuhihnalta, joista tunnetuin lienee yleinen suhteellisuusteoria. Nuorta patenttitoimiston virkailijaa ei otettu aluksi aivan vakavasti tutkijapiireissä, mutta varsin nopeasti hän vakiinnutti paikkansa tutkijoiden eliitissä.

Jossain vaiheessa ajan kuluessa hän siirtyi vaihvihkaa keski-ikäiseksi vanhemmaksi tutkijaksi ja hän jäi enemmänkin elämään ja nauttimaan vanhojen meriittiensä tuomasta arvostuksesta ja miksei rahastakin. Hän keskittyi arvostelemaan nuorempien tutkijoiden työtä kenties osin myös todettuaan heidän ajaneen jo hänen ohitseen tutkijoina.

Oja käy kirjassa läpi nelisenkymmentä Einsteinin ideaa, mitä ne olivat ja miten niihin suhtauduttiin muualla. Kaikki on kirjoitettu suhteellisen kansantajuisesti, eli uskoisin että vaikka fysiikkaa ei olisi liiemmin opiskellut niin tästä kirjasta saa kuitenkin aika paljon irti.

02/2024: Ian Rankin, “Hautakivet sydämessä”

Komisario John Rebus, tässä vaiheessa jo viettämässä eläkepäiviään, ryhtyy vielä kerran painimaan rikosten parissa. Hän joutuu syytetyksi aikaisemmista toimistaan hänen peiteltyään poliisien tekemiä rikoksia. Eräs vanhoista poliiseista on syytettynä kotiväkivallasta mutta tämä uhkaa vetää mukanaan monia muitakin poliiseja jotka ovat kytkeytyneet näihin aikaisempiin rikoksiin jos hänet tuomitaan. Rebus on yksi pahiksista.

Toisaalla Rebuksen vanha “tuttava”, rikollisia bisneksiä pyrittänyt Cafferty – nyt jo pyörätuolissa istuva vanhus – palkkaa Rebuksen etsimään erästä vanhaa vihollistaan jotta voisi pyytää tältä anteeksi aikaisempia toimiaan. Tämä nyt ei mene oikein läpi kenellekään mutta Rebus alkaa etsiä tuota miestä, jos hän on nyt edes hengissä.

Kaikki tapahtumat yhtyvät jossain vaiheessa tarinan edetessä. Osa ihmisistä on hengissä ja osa ei. Ruumiita löytyy ja rikollisia saadaan kiinni. Mikään ei kuitenkaan pelasta Rebusia oikeudenkäynniltä vanhojen syntien osalta.

Jälleen yksi kelvollinen rikosdekkari tässä sarjassa. Rankin osaa kyllä hyvin kehitellä tarinoita, ei mitään pahaa sanottavaa tästäkään.

01/2024: Ian Rankin, “Sinistä ja mustaa”

Komisario John Rebus penkoo vanhaa sarjamurhaajatapausta kymmenien vuosien takaa sen jälkeen kun uusi, ilmeinen kopiomurhaaja on alkanut tappaa naisia samalla kaavalla. Samalla hänen entinen esimiehensä tekee itsemurhan jouduttuaan epäillyksi todisteiden väärentämisestä ja Rebus ainoana elossa olevana asian kanssa tekemisissä olleena pistetään ahtaalle epäiltynä tietojen pimittämisestä.

Toisaalla, öljynporauslautalla työskennellyt mies kuolee omituisella tavalla joka ensin luokitellaan itsemurhaksi. Itsemurhaksi tässä tapauksessa on aivan liikaa omituisia piirteitä. Rebus saa tästä tehtävän ja hän alkaa selvittää mitä asian takana mahtaa olla. Samalla, liikkuessaan sarjamurhaajan seuduilla, hän ei voi olla pitämättä näppejään erossa siitäkin tapauksesta.

Moni erillinen asia tuntuu kietoutuvan lopulta yhteen tarinan edetessä; öljynporauslautat, huumekauppa ja lahjuksiin taipuvaiset poliisit. Vaikka kirja on aika pitkä, on se silti hyvin rakennettu ja pitää jatkuvasti jännitystä yllä.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén