Nappasin tämän kirjan kuunneltavaksi Helmetin valikoimasta tietämättä juurikaan kyseisen henkilön taustoja. Vasta hetken kuunneltuani selvisi että Shlomon poika “Poju” on Tapparan osaomistaja joten hän on ollut otsikoissa ehkä vähän enemmänkin Suomessa. Hänestä on muutama maininta kirjassa, mutta ei juuri sen enempää.
Shlomo on alunperin Puolan juutalaisia ja Saksan miehitettyä Puolan toisen maailmansodan alkumetreillä, hänet suljettiin tuhansien muiden kanssa kaupunkiin joka valjastettiin valmistamaan Saksan sotakoneistolle erilaisia tuotteita. Sodan loppuvaiheissa heitäkin ryhdyttiin kuljettamaan keskitysleireille. Shlomon koko perhe menehtyi sodan aikana, mutta hän itse pääsi lopulta pakenemaan Tanskan kautta Ruotsiin mistä tie lopulta vei Suomeen.
Suomen vaiheita käsitellessä kirja paneutuu enemmänkin Tampellaan ja sen toimintaan Israelin kanssa ja Shlomon osuus jää paljon vähemmälle, ehkä ihan siitä syystä että hän on piilottanut oman osallistumisensa toimintaan varsin onnistuneesti. En tiennyt että Suomen asevalmistuksen yhteistyö oli niinkin laajamittaista Israelin kanssa Tampellan ja israelilaisen Solel Boneh yhteisyrityksen Soltamin kautta. Tämä tietysti oli salattu niin hyvin kuin mahdollista, sillä eihän Suomen sopinut sellaista yhteistyötä harrastaa Neuvostoliiton valvovan silmän alla.
Tämä oli hyvinkin mielenkiintoinen kirja sekä Shlomon että Tampellan historiasta. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti lukaista tämä.