Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: August 2022

37/2022: Tuomas Kyrö, “Kunkku”

Helmetin valikoimasta poimin tällä kertaa kuunneltavaa fiktiota pyöräilyjä varten. Oletin ainakin tämän olevan fiktiota, mutta en voi olla varma etteikö Kyröllä olisi parempaa tietoa jostain meille muille näkymättömästä rinnakkaistodellisuudesta. 

Suomen kuningaskunta on tuhannen vuoden ikäinen. Kunkku, tuleva Suomen kuningas Kalle IV Penttinen, syntyy toisen maailmansodan jälkimainingeissa vuonna 1947. Suomi ei ole sotaan osallistunut, vaan rauha on säilynyt tässä maailman mahtimaassa. Muualla sen sijaan on kuohunut, Ruotsi on ollut mukana sodassa ja Norja on räjäyttänyt sodan viime metreillä vielä ydinpommin Tukholmassa. Ruotsi on taantunut pahasti ja ihmiset hukuttavat masennuksen viinaan ja tekevät itsemurhia. Suomessa syödään sen sijaan pullaa kun harmittaa. 

Suomi, entinen siirtomaavalta, on monessa asiassa maailman kärkimaa. Avaruustutkimuksessa Suomi on huippu, tenniksessä maailman ykkönen ja taloudellisesti Suomella menee loistavasti. Kuningashuoneen merkitys on laskenut ja kuninkaasta on tullut vain maan keulakuva.  

Liki lukutaidoton Kunkku ei ole oikein sopeutuva kuninkaalliseen elämään ja pitää sitä jokseenkin tylsänä. Jotain muutakin pitää elämän aikana tehdä, vaan siihen ei ole oikein mahdollisuutta. Silloin tällöin täytyy kuitenkin irroitella vastoin kuningashuoneen sääntöjä ja skandaaleja olisi tarjolla vähän väliä. Tämä aiheuttaa ongelmia kuningashuoneessa kun Kunkun toilailuja pitää peitellä ja kulissia ylläpitää.

Tarina hyppii nykyisyyden ja menneen ajan välillä sujuvasti. Vaikka tämä tuntuu alussa sekavalta, niin sitä se ei lopulta kuitenkaan ole. Kunkusta puhutaan eri nimellä eri ajanjaksoilla joten tämä pitää lukijan hyvin kärryillä. 

Kirja oli vähän turhan pitkä, perusvitsi ei jaksa kannatella tarinaa koko ajan vaikka erilaisia tapahtumia vyöryykin tasaisesti. Käytännön syistäkin tuli ongelmia sillä laina-aika on kaksi viikkoa ja yli 18 tunnin kirjan kuunteluun ei oma pyöräilytahti aivan riitä vaikka vähän nopeutettuna näitä kuuntelenkin.

36/2022: Walter Isaacson, “Leonardo Da Vinci”

Olen aikaisemmin lukenut Walter Isaacsonin kirjoista Steve Jobsin ja vähän aikaa sitten The Code Breakerin. Vaikka maalaustaiteesta en mitään ymmärräkään niin ajattelin lukaista tämänkin kirjan ihan vain sen takia että Isaacsonin kirjat ovat olleet hyvin kirjoitettuja, syvälle aiheeseen meneviä ja mielenkiintoisia. Eikä tarvinnut pettyä tämänkään suhteen. 

Kaikki toki muistavat Leonardo Da Vincin Mona Lisan, ehkä myös joitain muitakin maalauksia sekä hänen tekemiään suunnitelmia laitteista kuten lentävästä koneesta. Paljon muutakin kaveri ehti tekemään ja tämä kirja menee syvälle hänen elämäänsä ja uraansa. Tapahtumiin on perehdytty niin Leonardon omien muistiinpanojen, aikalaisten kertomuksien kuin muidenkin tutkimusten perusteella. 

Leonardo teki jatkuvasti muistiinpanoja tekemisistään, tutkimuksistaan ja muista tapahtumista. Hänen oma dokumentaationsa on niissä tuhansissa muistikirjan sivuissa joita on vielä tallella. On arvioitu että Leonardon muistiinpanoista on noin kolmasosa jäljellä, joten paljon tietoa on kadonnut matkan varrella. Toisaalta, Isaacson sanoi että kun hän teki Steve Jobsista kirjaa niin tämän sähköposteista ja sähköisistä dokumenteista ei ollut senkään vertaa jäljellä uran alkuvaiheilta. Eli paperiset muistiinpanot saattavat sittenkin olla luotettavampia. 

Leonardo oli erittäin kiinnostunut luonnosta, ihmisistä ja eläimistä. Lintuja hän havainnoi paljon ja selvitti sen perusteella myös lentämisen perusteet. Hän piirsi myös lentäviä koneita, mutta ei koskaan saanut niistä prototyyppejä aikaiseksi. Veden virtauksen tutkimiseen hän käytti paljon aikaa ja teki oikeita päätelmiä veden käyttäytymisestä. Hänen matemaattinen osaamisensa oli kuitenkin heikkoa joten hän ei osannut näitä asioita kertoa matemaattisesti vaan käytti visuaalisia menetelmiä.

Anatomian tutkimuksessa Da Vinci teki uraauurtavaa työtä. Hän suoritti ruumiinavauksia niin eläimille kuin ihmisille, selvitti lihaksien toimintaa, päätteli miten hermosto toimii, tutki sydämen toimintaa ja teki siitä ja veren virtauksesta aivan oikeita päätelmiä. Da Vinci ei kuitenkaan koskaan julkaissut tutkimuksiaan, häntä kiinnosti asiat vain itsensä takia. Tieteessä yksi tärkeimmistä asioista on julkaista tutkimustuloksia jotta tietoa pystytään kerryttämään miljoonista puroista tuleville sukupolville. Tämä ei häntä kiinnostanut, joten monet hänen anatomian ja fysiikan havainnoistaan jouduttiin keksimään uudelleen jopa vasta satojen vuosien kuluttua. 

Sotatekniikasta Leonardo oli hyvin kiinnostunut ja hän teki piirustuksia erilaisista sotaan liittyvistä välineistä mutta mikään niistä ei koskaan päässyt toteutukseen asti. Hän pääsi mukaan Cesare Borgian armeijaan sotilasinsinöörinä ja hän muun muassa arvioi eri linnoitusten vahvuuksia. Borgian sotataktiikka oli kuitenkin raaka ja Leonardo joka oli elänyt omassa lintukodossaan silloin kun oli haaveillut pääsystä armeijan palvelukseen käänsi tämän jälkeen kelkkansa ja lähti armeijasta. Yksi valmiiksi asti jalostunut asia tuolta ajalta oli ensimmäinen suoraan ylhäältä piirretty kartta jonka tarkoitus oli palvella sotilaita. Tästä piirtotavasta tuli myöhemmin vallitseva käytäntö. 

Taiteilijana Leonardo oli melkoisen boheemi. Hän kulki värikkäissä vaatteissaan ympäri kaupunkeja ja erottui hyvin joukosta missä ikinä olikin. Häntä ei niinkään liikuttanut raha, vaan hän teki mitä halusi. Tämä johti siihen että hän sai hyvin harvoin asioita valmiiksi. Jos joku asia ei jaksanut kiinnostaa loppuun asti, hän jätti sen kesken.

Koska Leonardo oli hyvin kiinnostunut optiikasta, hän toi sen myös maalauksiinsa. Hänellä oli  loistavia oivalluksia valojen, varjojen ja värien käytössä. Hän sai kuviin komiulotteisen vaikutelman sekä tiesi miten asiat pitää maalata riippuen niiden etäisyydestä kuvassa; valot ja värit olivat tässä suuressa roolissa. Hänelle oli hyvin tärkeää muuttaa esimerkiksi perspektiiviä tapauksissa joissa kuvaa katsottiin pääasiassa jostain poikkeavasta kulmasta. 

Mielenkiintoista kirjassa oli se miten hyvin asiat on käsitelty, mm. miten maalausteknisistä yksityiskohdista pystytään erottamaan kunkin taiteilijan kädenjälki. Itsellä kun ei ollut mitään käsitystä näistä asioista etukäteen. Yhtenä vertailukohteena oli aikalaisensa Michelangelo joka oli tietyissä asioissa jopa hänen kilpailijansa. Jopa minä kykenin erottamaan yksityiskohtia jotka erottivat näiden kahden mestarin taulut toisistaan. En varmaan näitä enää kuukauden päästä muista mutta tarttui tästäkin ehkä jotain mieleen. Louvreen täytynee mennä jossain vaiheessa käymään uudelleen ja katsoa tauluja ihan eri näkökulmasta kuin viimeksi siellä käydessä. 

35/2022: Matt Haig, “Kuinka aika pysäytetään”

Ihmiskunnan joukossa elää yksilöitä joiden vanheneminen hidastuu teini-iässä ja he voivat elää lähes tuhannen vuoden ikäisiksi. Tom Hazard on yksi heistä. Hän on syntynyt jo 1500-luvulla ja on ajan saatossa saattanut itsensä ja monet muut useasti vaaraan koska hän on erilainen. Hän ei koskaan näytä vanhenevan joten alkujaan häntä pidettiin jonkinlaisena paholaisena. Tästä johtuen hän on joutunut muuttamaan aina epäilyksien herätessä paikkakunnalta toiselle ja käyttämään eri nimiä. Nyt Tom on kyllästynyt tähän elämään. Hän on muuttanut uuden identiteetin turvin Lontooseen ja haluaa tavoitella vihdoinkin tavallista elämää.

Tom värvättiin 1800-luvulla mukaan yhteisöön jossa on samasta vaivasta kärsiviä ihmisiä. Yhteisö yrittää suojella kaikkia järjestämällä tarvittaessa uuden henkilöllisyyden ja antamalla rahaa kuluihin. Tämän kautta Tom yrittää myös etsiä tytärtään, jonka hän tietää olevan samanlainen kuin hän itse. Tytärtään hän ei ole nähnyt vuosisatoihin, eikä hän voi olla varma että tämä on vielä elossa. Mutta onko yhdistyskään vilpittömästi liikkeellä?

Kirjassa matkataan sujuvasti edestakaisin ajassa. Vaikka voisi kuvitella että pitkä ikä olisi jotenkin hienoa, niin sitä se ei ole tässä tapauksessa. Monenlaista tuskaa ja yksinäisyyttä mahtuu vuosisatoihin ja kirja on hienosti rakennettu kattamaan eri aikakausia, tapahtumia ja ihmisiä jotka ovat eläneet niihin aikoihin. Tämä toimi erittäin hyvin myös äänikirjana. 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén