Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: May 2022

22/2022: John Carreyrou, “Bad Blood – Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”

Theranos yrityksenä on ehkä joillekin tuttu, mutta itsellä on vain hämärä mielikuva siitä muutaman viime vuoden ajalta. Elizabeth Holmes jätti Stanfordin yliopiston opinnot kesken ja perusti yrityksen vuonna 2003 vain 19-vuotiaana. Hänen suurena tavoitteenaan oli mullistaa laboratorioiden verianalyysit. Puheissaan hän muisti joka välissä mainita pelkonsa tavalliseen verikokeenottoon ja kuinka se oli motivaattori hänelle rakentaa analysaattori joka tekee kaikki verikokeet vain sormen päästä otettavalla veripisaralla. Tämän laitteen piti pystyä tekemään satoja analyysejä nopeasti ja halvalla.

Kirjan kirjoittaja John Carreyrou, silloin vielä Wall Street Journalin toimittaja, teki pitkään töitä keräten aineistoa omaa lehtiartikkeliaan varten. Julkaistu artikkeli oli lopulta yksi Theranoksen valheiden paljastumiseen johtaneista asioista. Toisaalta taustalla oli myös juuri artikkelin julkaisun aikoihin käynnistetty laboratorion toimintaan liittyvä tarkastus entisen työntekijän viranomaisille antaman vihjeen perusteella. Tämä vihjeen antaja oli ollut myös yksi paljastusartikkelin takana olleista lähteistä.

Katsoin myös vähän aikaa sitten HBO:n dokumentin “The Inventor – Out for Blood in Silicon Valley” joka kertoo hyvin paljon tiivistettynä tämän saman tarinan. Ihan katsomisen arvoinen sekin on mutta paljosta jää paitsi kirjaan verrattuna.

Holmes oli suuri Steve Jobs fani ja hän käytti Walter Isaacsonin Steve Jobsista kirjoittamaa elämäkertaa myös oman johtamisensa ohjenuorana. Kuten eräs työntekijä sanoi, hänen käyttäytymisestään pystyi päivittäin päättelemään missä kohtaa kirjaa hän oli menossa. Holmes alkoi pukeutua Jobsin tyyliin mustiin poolopaitoihin ja perustelut olivat samat: aikaa ei mene siihen kun aamulla valitsee vaatteet, koko vaatehuone kun on täynnä samanlaisia paitoja. Kirjasta jäi mielikuva että hän eli täysin vääristyneessä todellisuudessa joka pohjautui Jobsin elämäntyyliin.

Jokin meni kuitenkin vikaan yrityksessä kopioida toisen tapaa johtaa yritystä. Vaikka Jobsin tavasta voi olla montaa mieltä niin tämän kirjan perusteella Holmesin adoptoima tapa oli täysin järjenvastainen. Vaikka hän tietyllä tavalla pystyi innostamaan ihmisiä ja saamaan heidät “vääristyneen todellisuuden” tilaan niin muuten asiat menivät vikaan. Siinä missä Jobs piti pätevät henkilöt mukanaan jotka pystyivät perustelemaan tekemiään valintoja antaen silti likimain summittaisesti muille potkuja niin Holmes piti mukana vain yes-yes-ihmiset jotka eivät panneet koskaan vastaan. Hän ei hyväksynyt mitään mikä erosi hänen omasta mielipiteestään. Vaikka olit kuinka pätevä ja vaikka osasit perustella jonkin asian joka ei toiminut (tai edes voinut toimia) niin sait lähteä.

Työntekijöiden keskuudessa ilmapiiri oli todella katastrofaalinen. Tiimit erotettiin toisistaan kokonaan ja tiedonvaihtoa ei sallittu(!). Kaikki elivät jatkuvassa pelossa kun koskaan ei voinut tietää oletko vielä iltapäivällä töissä. Tutkimuksen ja tuotekehityksen kannalta tämä oli täysin tuhoon tuomittu tilanne.

Luulisin että alkuaikoina Holmes uskoi lujasti suunnitelmaansa ja yritti saada rakennettua toimivaa tuotetta joka toimiessaan olisikin mullistanut alan. Vuosien kuluessa alkoi kuitenkin käydä selväksi että lupauksia ei pystyttäisi koskaan lunastamaan. Theranoksen oma laite oli laadullisesti heikko ja tämän vuoksi taustalla jouduttiin suurimmaksi osaksi käyttämään muiden valmistajien laitteita verinäytteiden analysointiin. Kun tästä ei päästy eteenpäin niin siirryttiin valehteluun, tietojen pimittämiseen sekä oikeustoimilla uhkailuihin niin entisiä työntekijöitä kuin myös toimittajia kohtaan. En tiedä uskoiko hän oikeasti enää tässä vaiheessa mahdollisuuksiin saavuttaa tavoitteita vai jatkoiko hän vain valehtelua ja yrityksen toimintaa vain siksi ettei osannut muutakaan keksiä siihen hätään.

900 miljoonaa sijoittajien yritykseen syytämää dollaria myöhemmin katastrofi oli kuitenkin edessä. Vuonna 2018 yrityksen toiminta lopetettiin ja sekä Holmes että hänen silloinen miesystävä ja Theranoksen johtaja ‘Sunny’ Balwani haastettiin oikeuteen mm. petoksesta syytettynä. Tätä kirjoittaessani Holmes oli jo tammikuussa 2022 tuomittu neljästä petoksesta Balwanin oikeudenkäynnin ollessa vielä kesken.

Pakko suositella tätä kirjaa. Ihan kaikista startupeista ei tule Microsofteja, Googleja tai Appleja.

21/2022: Heleena Lönnroth, “Ne tapetaan jostei tykätä”

Kirja jatkuu vähän “Puukolla vai puntarilla” -kirjan tapahtumien jälkeen. Erkki Ketooja ja Kössi ovat saamassa Härmäläiset häät -tapahtuman pyörimään, mutta homma on vähällä karahtaa kiville ennen ensimmäistäkään näytöstä. Tapahtumapaikan pihalla suoritetuissa kaivuutöissä löytyy luuranko.

Tämän tuntemattoman henkilön kuolemasta on kuitenkin jo kauan joten valmistelut jatkuvat ja he pääsevät vihdoin järjestämään ensimmäisen näytöksen. Tapahtumassa on tarkoituksena näytellä häät jotka paikallisen perinteen mukaan muuttuvat vähän väkivaltaiseksi. Tappelun yhteydessä puukotettu ruumis piilotetaan portaiden alle ja katsojat pääsevät nauttimaan illanvietosta. Tapahtuman seuraava ongelma nousee siitä kun tekoruumiin sijaan portaiden alta löytyykin oikea ruumis. Epäilykset kohdistuvat kaupunginjohtajaan joka pakenee paikalta.

Tämäkin kirja keskittyy paikalliseen kulttuuriin, mutta nyt tapahtuu jo alussa toisin kuin sarjan ensimmäisessä kirjassa. Siitä huolimatta kirja tuntui vähän laahaavan välillä ja kirjassa tapahtuvat yhteensattumat olivat vähän liian kaukaa haettuja tapahtuakseen koskaan oikeasti. Tuskin kaksi toisilleen tuntematonta rikoksesta epäiltyä lentokentällä tavattuaan muutaman lauseen jälkeen jo tietävät toistensa epäilyistä ja liittoutuvat keskenään.

Tarina jäi nyt pahasti kesken ja sarja jatkuu vielä kolmannella kirjalla. Täytyy yrittää mahduttaa se johonkin väliin tähän alkukesään.

20/2022: Janet and Peter Evanovich, “The Big Kahuna”

Silicon Valley miljardööri katoaa. Tämä Big Kahunana tunnettu mies oli lähtenyt hätäisesti matkaan omalla koneellaan ja kadonnut meren yllä. Kenelläkään ei ollut tietoa minne hän oli menossa.

Big Kahuna omisti yrityksen missä oli kehitetty satojen miljoonien arvoiseksi arvioitua AI-ohjelmistoa. Välittömästi katoamisen tapahduttua häntä yritettiin saada julistetuksi kuolleeksi, mutta FBI:n agentti Kate O’Hare haistaa tässä jotain outoa. Hänen pomonsa suhtautuu kovin nuivasti tutkimuksiin ja on valmis lopettamaan ne alkuunsa. Kate ja avustajansa Nick (social media influencer influencer) saavat kuitenkin muutaman päivän aikaa tutkia tapausta ennen kuin se suljettaisiin. En nyt oikein ymmärtänyt miten tällainen some-guru on yhtäkkiä palkattu FBI:lle avustajaksi, mutta kai siellä Ameriikoissa on kaikki mahdollista.

Kuvaan ilmaantuu myös ylimääräisiä tahoja kuten Big Kahunan vaimo Vicky jota ei yhtään haittaisi Big Kahunan kuolleeksi julistaminen sillä hän pääsisi käsiksi rahoihin. Toisaalla mukaan tulee myös Olga, salaperäinen Tsekkiläinen sijoittaja Kiinan yhteyksineen. Nopeasti Kate ja Nick huomaavat myös että kahden muunkin startupin johtaja on juuri kuollut epämääräisissä olosuhteissa ja Big Kahunan katoaminen saattaa hyvin liittyä näihin. Kate ei halua luovuttaa Big Kahunan suhteen ja hän pystyykin jäljittämään tämän lopulta boheemin poikansa luokse Hawaijille. Tämä ei taas kaikille tahoille sovi joten pienimuotoinen taisteluhan tästä syntyy.

Tuomio: Alussa oli vähän “Lethal weapon” leffojen meininkiä siinä mielessä että kalliita autoja ja muuta omaisuutta pistetään päreiksi alussa mistä pomo on vähintäänkin kiukkuinen. Nick on myös kovin tuhlaavainen valtion rahojen suhteen. Kirjan edetessä tuntui että asiat ratkesivat vähän turhia mutkia oikoen. Mutta jos näiden pienten asioiden ei anna häiritä niin kirja oli ihan hyvä.

19/2022: Heleena Lönnroth, “Puukolla vai puntarilla”

Lainasin tämän kolmiosaisen kirjan ensimmäisen osan kuunneltavaksi. En ole ihan varma pitäisikö kaikki kolme käsitellä yhtenä kokonaisuutena mutta mennään nyt kirja kerrallaan.

Erkki on eläköitynyt virastaan Helsingissä ja on päättänyt palata kotikonnuilleen Kauhavalle. Erkin serkku Kössi pyörittää pientä kahvila-kauppaa ja Erkki on lupautunut auttamaan tätä siinä sivussa kun nauttii eläkepäivistään.

Kaupungissa on käynnistymässä suuri matkailuprojekti, missä yritetään kehittää uusia palveluita matkailijoille. Tämä on kaupungille tärkeä hanke ja Kössi on myös lähdössä mukaan siihen omine ajatuksineen. Erkki ajautuu myös mukaan tähän toimintaan. Kaikki ei nyt mene kuitenkaan ihan suunnitelmien mukaan vaan kaupungista lähtöisin oleva kansanedustaja kuolee tapaturmaisesti retkellä. Kun myös toinen, entinen kansanedustaja, kuolee on asiassa selkeästi jotain epämääräistä taustalla.

Mielenkiintoisinta tässä kirjassa oli kenties pohjalaisen kulttuurin ja historian tuominen mukaan kirjaan. Rikosromaaniksi tapahtumat etenivät hitaasti ja kirjan tapahtumat keskittyivät enimmäkseen matkailuprojektin kehittämiseen. Rikoksen selvittämisen osalta tapahtumat etenivät vähän ohuilla langoilla eikä siitä oikein ollut kantamaan kirjaa eteenpäin.

Jotta en jäisi pelkästään tämän kirjan varaan, otin myös sarjan seuraavan kuunneltavaksi.

18/2022: N. Gevorkyan, N. Timakova ja A. Kolesnikov, “Vladimir Putin: Vallan ytimessä”

Lainasin tämän yli 20 vuotta vanhan kirjan ja ajattelin että ehkä siitä löytyisi jotain uusia asioita Putinista ja hänen ajatusmaailmastaan. Sen suhteen en joutunut pettymään. Varsinkin nyt kun peilaa menneen kahdenkymmenen vuoden tapahtumiin näitä haastattelun vastauksia, näkee hänen patologisen valehtelijan luonteensa. Kirjan ilmestyessä hänellä oli jo varmasti mielessä mitä hän tulee vallassa ollessaan tekemään.

Kirja on suora aukikirjoitus useammasta haastattelusta eri ihmisten kanssa. Pääasiassa äänessä on luonnollisesti Putin itse, mutta mukana on myös hänen silloisen vaimonsa, entisen opettajan, lasten sekä muiden läheisten ihmisten ja tuttavien haastatteluja.

Putinin kertoessa menneisyydestään tulee tunne että kaverilla on vaikeuksia pysyä totuudessa. Osin tämä varmaan johtuu siitä että tämäkin KGB:n agentti on koulutettu olemaan kertomatta yhtään mitään. Tosiasiat rajoittuvat lähinnä sellaisiin asioihin mitkä muutenkin saisi ihan normaalilla toimittajatyöllä selville, lähinnä hänen opiskeluihinsa ja yleisiin toimiinsa Berliinissä KGB:n leivissä. Moskovaan palatessaan he saivat myös naapuriltaan vanhan pesukoneen tuotavaksi mukanaan. Ilmeisesti pesukonepula on ollut kova jo silloin eikä tilanne ole parantunut sen jälkeenkään.

Toimiessaan Pietarin pormestarin assistenttina 1990 tienoilla, Putinilla oli selkeästi jo haave Venäjän imperiumista. Hän mm. ripusti toimistonsa seinälle Pietari Suuren kuvan kun Neuvostoliitto oli jo romahduksen partaalla ja Leninin kuvat poistettiin huoneista. Pietari Suuri kun oli saavuttanut sen Venäjän imperiumin rakentamisen ja oli varmaankin Putinille suuri idoli.

Kun pysytään vanhemmissa asioissa, on hänen vastauksensa osin ympäripyöreitä ja rauhallisia. Siinä vaiheessa kun tullaan Tsetsenian sotaan ja sen jälkeisiin tapahtumiin, alkaa ääni kellossa muuttua ja vastausten sävy on jo vähän äksyilyä.

Tsetsenian sodasta puhuttaessa on sodan perustelut ihan samat kuin nyt Ukrainan tapauksessa, natseja tosin ei silloin mainittu vaan puhuttiin muslimeista ja heidän tavoitteistaan horjuttaa Venäjää. Silloinkaan Putinin sanojen mukaan Venäjä ei hyökännyt vaan puolusti itseään. Ja miten? Menemällä sotimaan Tsetseniaan. Samanlaiset raakalaismaiset menetelmät olivat käytössä sielläkin kuin mitä nyt Ukrainassa.

Näin kahdenkymmenen vuoden jälkeen on selvää että Putin puhui haastattelussa myös täysiä valheita. Tai sitten hän muutamassa vuodessa muuttui täysin toiseksi ihmiseksi mihin en usko. Pari otetta tässä esimerkiksi:

K: “Entä silloin kun hän (Tshubais) kertoi kannattavansa teidän asettumista presidenttiehdokkaaksi?”

V: Se ei yllättänyt minua, koska Tshubais tietää etten ole diktaattorityyppiä. En aio palata vanhaan järjestelmään, jossa oli pelkkiä sääntöjä ja kieltoja”

K: “Kremlissä mietitään. miten aiotte toimia ja aiotteko erottaa paljon väkeä”

V: “Niin toimisi totalitäärisesti ajatteleva henkilö, joka haluaa pysyä virassaan lopun elämäänsä. Minä en halua.”

Ehkä tämä on ihan hyvä kirja lukea jos haluaa saada käsityksen tämän Mr. Putinin aikaisemmista toimista hänen itsensä kertomana. Vastauksia ja niiden todenperäisyyttä voi sitten ihan itse mietiskellä.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén