Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: March 2022

Downfall: the case against Boeing (Netflix)

Kun kaksi Boeing 737 Max konetta putosi hyvin lyhyellä aikavälillä muutama vuosi sitten, Boeing joutui kovaan syyniin. Lopulliseksi syylliseksi onnettomuuksiin paljastui uusi Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) järjestelmä joka ohjasi koneen nokkaa alas silloin kun se tästä uudistetusta konemallista johtuen lähti itsekseen nousemaan liikaa. Ongelmallinen asia oli se että yhden sensorin vikaantuminen (single point of failure!!!) aiheutti väärän reaktion järjestelmältä kun sensori uskotteli nokan olevan nousussa vaikka näin ei todellisuudessa ollutkaan.

Boeing halusi syyttää lentäjiä puutteellisesta osaamisesta ja yritti päästä itse pois pinteestä. Lentäjien osaaminen oli osaltaan puutteellista, mutta syy oli siinä että Boeing oli luistellut koulutuksesta. Tehdyt muutokset olivat olleet suuria jotka olisivat vaatineet koulutusta lentäjiltä, mutta näitä muutoksia kaunisteltiin raporteissa sanakäänteiden avulla joten koulutusta ei tarvinnut järjestää. Ilman koulutusta lentäjillä oli täysin mahdotonta toimia oikein järjestelmän virhetilanteessa ja tuloksena oli koneen joutuminen syöksyyn.

Tekniseltä osalta tämä dokumentti oli hyvä. Siinä kerrottiin hyvin mikä koneissa lopulta meni vikaan ja mikä aiheutti putoamiset. Toisaalta myös Boeingin toimintaa reposteltiin pitkältä aikaväliltä mm. heidän kulttuuriaan ennen ja jälkeen McDonnell-Douglasin sulauduttua heihin ja miten se vaikutti koko yhtiön toimintaan: tekniseen puoleen keskittymisen korvasikin yhtäkkiä kvartaalitalous ja pörssikurssin syynääminen.

Tämä amerikkalainen tunteisiin menevä vuodatus onnettomuuksien uhrien omaisien osalta oli ehkä liiallista näin suomalaisesta näkökulmasta. Ymmärrän tietysti senkin, mutta liika on aina liikaa. Jos haluaa käsityksen mitä tapahtui yrityskulttuurin osalta, poliittisesti taustalla ja puhtaan teknisesti niin tämä on hyvä dokkari.

11/2022: Chuck Palahniuk, “The Invention of Sound”

Gates Fosterin tytär Lucinda katosi seitsemäntoista vuotta aikaisemmin. Hänestä ei koskaan kuulunut mitään eikä mitään merkkejä löytynyt jälkikäteen. Gates ei kuitenkaan koskaan luovuttanut etsintöjä ja hän uskoi vahvasti että Lucinda on elossa yhä näiden vuosien jälkeen.

Toisaalla, Mitzi Ives on luonut itselleen uran ääniefektien tekijänä. Hän on erikoistunut väkivaltaan ja kauhuun ja on siinä alansa huippu. Hänen karmaisevia efektejään löytyy useista huippuelokuvista. Gatesin epätoivoisten etsintöjen seurauksena näiden kahden ihmisen kohtalot alkavat kietoutua hiljalleen toisiinsa.

Tämä oli hyvin sekavasti kirjoitettu kirja, äänikirjana oli välillä jopa tuskallisen vaikeaa seurata mitä tapahtui: tuntui että asiat pomppivat paikasta ja ajasta toiseen ilman selkeää siirtymää. Perinteisenä kirjana tässä olisi ehkä pysynyt paljon paremmin kärryillä, mutta nyt aika ja paikka vaihtuivat aivan kesken tarinan yllättäen ja pyytämättä ja meni aina vähän aikaa ennen kuin tiesi missä taas mennään. Ei jatkoon ainakaan äänikirjana.

10/2022: John Grisham, “The Guardians”

Väärin perustein murhasta tuomittu Cullen Post vapautettiin syyttömänä neljäntoista vuoden vankeuden jälkeen. Hän liittyi mukaan Guardianin toimintaan, jonka tarkoituksena on ainoastaan etsiä väärin tuomittuja vankeja ja pyrkiä heidän vapauttamiseensa. Tähän mennessä hän oli saanut jo useita tuomittuja vapautetuiksi.

Lakimies Keith Russo tapettiin yli kaksikymmentä vuotta aikaisemmin ja hänen murhastaan tuomittiin Quincy Miller. Mutta oliko Quincy ikinä paikalla vai lavastettiinko hänet syylliseksi. Joku täytyy aina tuomita riippumatta siitä onko tämä oikeasti syyllinen vai ei ja Quincy oli tummaihoisena se sopivin tuomittava rasistisessa etelässä.

Post tarttuu tähän tapaukseen ja saa järjestettyä uuden oikeudenkäynnin vain tuntia ennen Quincyn kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Siitä alkaa hänen kova työnsä selvittää mitä oikeasti tapahtui yli kaksikymmentä vuotta sitten.

Tämä oli hyvin kirjoitettu, taattua Grishamia. Kirja eteni sujuvasti ja tapahtumat seurasivat toisiaan koko ajan. Tämä toimi myös hyvin äänikirjana.

8/2022: Debra Driza, “Mila 2.0”

Mila luulee olevansa tavallinen teini jonka isä on kuollut vähän aikaa sitten tulipalossa. Tämän johdosta hän on muuttanut äitinsä kanssa uuteen kaupunkiin, Clearwateriin. Hänen ja hänen parhaan kaverinsa suhteeseen tulee särö kun molemmat ovat kiinnostuneita samasta pojasta. Mila joutuu onnettomuuteen kun he ovat matkalla ystävänsä autolla hänen istuessa avolavan takaosassa kun molempien tavoittelema poika pääsi auton sisään istumaan. Onnettomuudesta hän selviää yllättäen lähes vahingoittumatta minkä ei pitäisi olla mitenkään mahdollista. Hänelle itselleen selviää nyt hänen todellinen olemuksensa, mikä on jotain muuta kuin tavallinen teini.

Mila on kehittynyt robotti joka on kehitetty armeijan käyttöön. Hänen “äitinsä” ei pystynyt antamaan tätä itsenäisesti ajattelevaa robottia armeijan käyttöön vaan pakeni sen kanssa. Mutta armeija ei tunnetusti anna tämän tapahtua noin vain. Ihmis- ja robottijahti lähti käyntiin.

Alkupuoli kirjasta oli oikein hyvä, mutta sen jälkeen se muuttui vähän laahaavaksi kun Mila oli saatu otettua talteen takaisin armeijan haltuun. Tutkimukset ja selvittelyt hänen ihmismäisyyden tasosta vievät vähän liian suuren osan kirjasta. Huolimatta pienestä lässähdyksestä loppua kohti, tämä oli kuitenkin oikein hyvää kuunneltavaa.

9/2022: Eero Ojanen, “Totinen Suomen historia: miten kaikki varsinaisesti tapahtui”

Suomen historiasta on kirjoitettu lukemattomia (pun intended) kirjoja. Siinä mielessä tämä opus ei tee uutta aluevaltausta. Perinteisestä lähestymistavasta poiketen syy- ja seuraussuhteet ovat tässä kirjassa kuitenkin jotain muuta kuin mihin olemme tottuneet. Kumpi rakennettiin ensin, kaupunki joen varteen vai ehkä sittenkin joki kaupungin viereen?

Kirjan idea on ihan hauska, mutta välillä tulee mieleen että osa jutuista on vähän väkisin väännettyjä ja tästä tuli ehkä turhan pitkäksi venytetty vitsi. Toisaalta rakennetta olisi ehkä voinut muuttaa niin ettei kirja olisi koostunut pelkästään 1-2 sivun eri aiheisista pätkistä vaan yksittäiset tarinat olisivat enemmänkin soluttautuneet toisiinsa.

Kritisointi sikseen, oli tässä kirjassa paljon hyvääkin. Tätä oli paikoin hauskaa lukea ja muun muassa sellainenkin pieni uusi knoppitieto tuli minulle kirjasta että Daniel Cajanus (wikipedia) eli 1700-luvun alkupuolella ja hankki pituutensa avulla elannon kiertelemällä Eurooppa. Hän kuoli jopa melko varakkaana miehenä nykyisen Alankomaiden alueella. Hänen pituudekseen on kerrottu 247 cm, mutta arviot vaihtelevat kovasti aikansa mittausepätarkkuuksien vuoksi. Joka tapauksessa tästä kaverista tuli luettua netistä enemmänkin tietoa.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén