Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: February 2022

7/2022: Nnedi Okorafor, “Remote Control”

Kirja sijoittuu tulevaisuuden Afrikkaan, aikaan jolloin AI on suuri juttu, autot kulkevat pääsääntöisesti itsenäisesti ja elektroniikka on keskeisessä osassa ihmisten elämää. Mutta Afrikassa – siinä missä muuallakin – elää edelleen vahvana usko noitiin ja muihin yliluonnollisiin olentoihin.

Fatima, ghanalainen nuori tyttö, saa esineen avaruudesta joka muuttaa hänet niin että hän kykenee tappamaan ihmisiä hohtamalla. Hän unohtaa vanhan nimensä ja ottaa itselleen uuden nimen Sankofa. Hän ei voi käyttää elektronisia laitteita sillä kaikki laitteet hajoavat saman tien kun hän koskee niihin. Hän sai kyvyn pienenä ja joutui lopulta pakomatkalle ympäri Ghanaa. Hän on tunnettu ympäri Afrikkaa ja häntä pidetään yleisesti noitana. Hän ei pysty olemaan tekemisissä kenenkään kanssa sillä ihmiset pelkäävät häntä.

Viimein Robotownista hän saa pitkäksi aikaa asuinpaikan, mutta sattumien vuoksi hän lopulta joutuu lähtemään sieltäkin. Hänen matkansa käy kuitenkin vuosien jälkeen kohti kotikylää.

Tämä oli vähintäänkin hämärä sci-fi tarina, mistä en oikein päässyt koskaan kärryille että mikä varsinainen idea oli. Tai idea oli, mutta tavallaan koko syy tähän tapahtumaketjuun jäi hämärän peittoon. Toinen vaihtoehto oli että tässä haluttiin käydä läpi sitä että edes tulevaisuudessa tekniikan kehittyessä ei ihmisten tavat ja uskomukset muutu vaikka kuinka niin luullaan. Hyvää tässä kirjassa oli että se oli kovin lyhyt, mutta minun puolestani sanon että ei jatkoon.

6/2022: Greer Hendricks, Sarah Pekkanen, “An Anonymous Girl”

Nuori make-up artist Jessica pienessä rahapulassa kuulee kahden asiakkaan välisen keskustelun, missä he keskustelevat psykologiseen tutkimukseen osallistumisesta. Palkkio yhdestä sessiosta on 500$. Toinen asiakkaista aikoo jättää menemättä kyselysessioon, sillä se järjestetään lauantaina aamulla eikä häntä huvita nousta niin aikaisin. Jessica päättää yrittää päästä sisään vähän totuutta venyttämällä tämän sijaan ja urkkii tarvittavat yhteystiedot asiakkaan puhelimesta.

Jessica onnistuu pääsemään lopulta mukaan tutkimukseen mutta mitä pidemmälle tutkimus etenee, sitä hämärämmäksi tilanne muuttuu. Tutkimusta vetävä professori Shields tarjoaa jatkosta enemmän rahaa eikä Jessica pysty kieltäytymään. Tilanne mutkistuu yhä edelleen kunnes hänen oma sekä vanhempien elämä on vaakalaudalla. Shields pitää häntä rautaisessa otteessaan.

Kirjassa kaksi eri tahoa kertovat tapahtumista omalta kohdaltaan. En heti alusta tajunnut että näillä on myös kaksi eri lukijaa kun en pystynyt heti edes erottamaan heitä äänestä. Kirjan edetessä tämäkin selvisi minulle ja se itse asiassa oli todella hyvä seuraamisen kannalta. Häiritsevänä tekijänä oli se että jos nämä kaksi henkilöä keskustelivat keskenään, niin kirjassa viitattiin sekä keskustelussa ja henkilön ajatellessa toista käyttäen muotoa “you”, mm. “You said earlier…” ja välillä ei voinut olla varma sanoiko henkilö sen ääneen vai ajatteliko vain. Kirjaa lukiessa tämä olisi ollut hyvinkin selvää tekstistä.

Puutteista huolimatta itse kirja oli hyvä ja tasapainoinen loppuun asti. Kannattaa lukea ehkä kirjana, vaikka toisen päähenkilön lukijan ääni rupesi jo loppua kohti ärsyttämään koska päähenkilö oli kiero kuin korkkiruuvi. Lukijassa ei siis ollut mitään vikaa, päinvastoin, hän pystyi eläytymään henkilöön loistavasti.

Taxi Driver (Suomessa MTV:llä)

Maikkari (linkki lienee voimassa niin kauan kuin sarja pyörii Suomessa)
IMDB (vähän pysyvämpää infoa)

Kim Do-Gi:n äiti murhataan. Hän törmää Jangiin jonka vanhemmat on myös murhattu. Jang värvää Kimin pyörittämäänsä Rainbow-taksifirmaan töihin. Yritys on kuitenkin jotain muuta kuin tavallinen taksiyritys. Heidän tavoitteenaan on kostaa rikoksen uhrien puolesta uhrin pyynnöstä silloin kun oikeuslaitos ei ole kyennyt tuomitsemaan rikoksen tekijää riittävän ankarasti – tai ei lainkaan.

Rainbown varikon kellarissa pyörii pienimuotoinen James Bond -tyylinen välinepaja missä kaksi työntekijää valmistelee erilaisia virityksiä vanhaan taksiin jota Kim käyttää.

Syyttäjä Kang Ha-Na kiinnostuu Rainbown toiminnasta sillä tuntuu että yksi taksikuski tuntuu olevan aina siellä missä tapahtuu. Hän yrittää muiden töidensä ohella saada firmaa nalkkiin, mutta kuten arvata saattaa se on varsin hankalaa.

Tämä oli yllättävän viihdyttävä sarja ja katsoimme sen loppuun varsin nopeasti. Sarja kannattaa katsoa vähintään kahden jakson pätkissä, sillä yleensä jokin tietty “kostotoimenpide” vie aina tuon ajan. Vaikka väkivallassa ei ole paikoin säästelty niin huumoria löytyy vähän joka lähtöön. Huomioitavaa on kuitenkin että veitsen terät on aina sumennettu (Korealainen tapa?) joten pahoja vaikutteita ei sarjasta voi saada, eihän.

Toista kautta odotellessa.

Stay Close (Netflix)

Stay Close, IMDB

Meganilla on täydellinen perhe Daven kanssa mutta he eivät ole vielä naimisissa vaikka heillä on jo kolme lastakin. Vihdoinkin he päättävät sulkea tämän ympyrän ja he alkavat järjestellä häitä. Yhtäkkiä täydellisen tilanteen rikkoo Meganin salatusta menneisyydestä ilmestyvä Stewart joka oli kadonnut 17 vuotta sitten ja jonka kaikki olettivat kuolleen.

Päivälleen 17 vuoden kuluttua Stewartin katoamisesta häviää toinenkin mies samalla seudulla. Etsivä Michael Broome alkaa epäillä tapauksilla olevan jotain yhteyttä vaikka mikään ei tue tätä näkemystä. Mitä pitemmälle asiaa tutkitaan, yhä enemmän yhteensattumia alkaa löytyä. Ja enemmän kadonneita miehiä.

Brittisarjoissa on se hyvä puoli etteivät ne mene aina saman kaavan mukaan huumorilla ja väkivallalla höystettynä kuin amerikkalaiset vastaavat. Tähän jäi koukkuun heti alusta ja tapahtumat aukenivat hiljalleen aivan viimeiseen minuuttiin asti.

The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman (Huijauksen Mestarit, Netflix)

IMDB, kausi 1, jaksot 3

Lipevä kaveri huijaa ihmisiä esiintymällä MI5:n agenttina. Hän ei varsinaisesti kidnappaa ketään mutta saa uskoteltua ihmisiä seuraamaan häntä esimerkiksi IRA:n uhan varjolla ja kertomalla että nämä ovat vaarassa. Matkalla hän vedättää näiltä ja näiden omaisilta rahaa erilaisilla verukkeilla, on se sitten maksu MI5:n järjestämästä piiloutumisesta tai osallistumisesta agenttikoulutukseen. Puhelahjat kaverilla taitavat olla myös aika hyvät sillä vaikka uhreille kerrotaan tämän huijarin taustat niin he eivät halua edes uskoa sitä vaan seuraavat mieluummin tätä huijaria.

Ihan mielenkiintoinen minisarja mutta toteutus oli vähän sekava, itsellä meni ainakin pariin otteeseen ihmiset sekaisin matkan varrella. Syynä saattoi olla myös se että tuli toisella silmällä pelailtua Angry Birdsiä 😉 Jos tosielämän rikostarinat kiinnostavat niin tämä on ihan varteenotettava sarja katsottavaksi, kolme jaksoa oli vielä inhimillinen pituus eikä tuntunut hirveästi venytetyltä.

Tämän sarjan myötä hävisi myös usko brittien oikeusjärjestelmään kun kaveri saa hillua edelleen vapaana ilman sanktioita vaikka on ollut oikeudessakin jo välillä mutta sai lopulta vapauttavan tuomion kun varsinaista kidnappausta ei ollut tapahtunut. Edelleen on ihmisiä kateissa hänen jäljiltään, mutta todistusaineistoa ei ole löytynyt onko hän katoamisten taustalla vai ei.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén