Muistan sen yhden keväisen illan vuonna 1986 kun tulin kaupungilta kotiin ja uutisissa puhuttiin Tsernobylin onnettomuudesta. Voi olla että vuodet ovat muokanneet muistikuvia, mutta asioita tarkistamatta se taisi olla maanantai, 28.4.1986. Onnettomuudesta oli kulunut melkein kolme vuorokautta ennen kuin meille kerrottiin siitä mitään. Moni varmaan muistaa tuosta ajasta kaikenlaisia yksityiskohtia, esimerkiksi sen miten jatkossa mietittiin että miten laskeuma vaikuttaa metsän kasveihin, itse poimitut sienet olivat varmaan liki käyttökiellossa sen jälkeen. Mitään mutaatioita ei tainnut Suomessa sen seurauksena syntyä, toisin kuin Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.
Kirjan kirjoittaja Serhii Plokhy toimi Ukrainassa professorina vuonna 1986 kun Tsernobylin ydinreaktori räjähti, joten hänellä on hyvin omakohtaisia kokemuksia paikan päältä tuolta ajalta. Tällä hetkellä hän toimii historian professorina Harvardin yliopistolla. Kirja on hyvin tarkanoloinen kertomus siitä mitkä tekijät johtivat onnettomuuteen, miten epätoivoisesti yritettiin tehdä edes jotain säteilylähteen kuriin saamiseksi, miten säteilyn määrää peiteltiin niin työntekijöiltä, asukkailta ja ulkomaailmalta sekä siitä miten jälkihoito suoritettiin (tai oltiin suorittamatta). Hän on käynyt vähitellen avautuneita arkistoja läpi ja varmaankin saanut luettavaksi materiaalia jota ei olisi edelleenkään tarkoitettu ulkopuolisten luettavaksi. Suhteet ovat tässäkin avainasemassa.
Moni on katsonut HBO:n Chernobyl-sarjan. Jos ei, niin se kertoo kuitenkin vähän fiktionaalisemman version tämän kirjan ydintapahtumista vaikka kirjalla ja sarjalla ei lähteiden mukaan suoranaista yhteyttä olekaan. Tämä kirja aloittaa tarinan huomattavasti aikaisemmasta ja kertoo Neuvostoliiton ydinteknologian historiasta ja myöskin sen puutteista johtuen poliittisesta järjestelmästä ja suorasta kytköksestä armeijan toimintaan. Kirja käy läpi myös onnettomuuden jälkeisiä vaiheita aina vuoteen 2020 asti. Mutta itse tapahtumat on kuvattu molemmissa hyvin samalla tavalla tapahtuneiksi. Laiskemmille ihmisille tuo sarja on varmaankin myös hyvä silmiä avaava kokemus.
Ennen ja jälkeen onnettomuuden monet asiat jäivät tekemättä oikein vain sen takia että päätöksien seurauksia pelättiin ja tietoa oli liian vähän käytössä. Oli aina parempi että Moskovasta tuli lopulta ohjeet miten toimittiin jos sillä vain välttyi omilta potkuilta. Vaikka Leningradissa ydinvoimalassa oli tapahtunut vastaavankaltainen läheltä piti tilanne ja sen syy oli pystytty osoittamaan olevan RBMK-tyyppisen reaktorin rakenteessa ja erityisesti hidastinsauvoissa, ei sitä tietoa koskaan jaettu eteenpäin ihmisille joiden olisi se tarvinnut tietää. Jos Tsernobylin työntekijöillä olisi ollut kaikki tieto, ei onnettomuuteen johtanutta tapahtumasarjaa olisi koskaan välttämättä tapahtunut. Toisaalta järkevämmällä toiminnalla ongelmakohtia olisi korjattu tai sitten nämä voimalat olisi suljettu kokonaan. Mutta Neuvostoliitto oli Neuvostoliitto ja tekniikkaa tärkeämpää oli politiikka. Eli käytännössä kommunistisen järjestelmän ylivertaisuutta missään saavutuksissa ei voinut arvostella.
Tästäkin onnettomuudesta selvisimme suhteellisen vähällä. Valko-Venäjä ja Ukraina sen sijaan saivat kaikkein pahimmat saasteet niskaansa ja he kärsivät tästä edelleenkin. Huonommalla tuurilla olisi voinut suuri osa Euroopasta muuttua asuinkelvottomaksi. Ainekset siihen olivat olemassa, nyt onnettomuudessa tuhoutui vain yksi reaktori neljästä, kolme jatkoi vielä vuosia toimintaansa ja tästä yhdestäkin vain pieni osa saasteista pääsi ilmakehään kuitenkin hyvin vakavin seurauksin. Tietämättömyyden tyyssijassa Neuvostoliitossa ei tiedetty yhtään mitä olisi pitänyt tehdä säteilylähteen tukahduttamiseksi. Tästä johtuen monet toimet mitä välittömästi onnettomuutta seuranneina päivinä suoritettiin lähinnä arpomalla saattoivat jopa pahentaa tilannetta.
Vaikka länsimaissakin piilotellaan asioita, ei ehkä näin radikaaleja asioita voida pitää salassa kovin kauaa ennen kuin tieto vuotaa ulos jostain ja sen jälkeen tiedotusvälineiden suitsiminen ei onnistu. Neuvostoliitossa tämäkin pystyttiin pitkälti hoitamaan heidän käytäntöjensä mukaan ja tiedotusvälineistä tuli vain poliittisesti korrektia viestiä (heidän mittapuullaan). Gorbatsovin aloittama avoimuuden politiikka ei pystynyt sekään suoranaisesti venymään niin pitkälle että tästä onnettomuudesta olisi voitu puhua, mutta toisaalta kirjassa vedetään aika suora yhteys onnettomuuden ja Neuvostoliiton hajoamisen välille missä avoimuuspolitiikalla oli vahvasti myös sanansa sanottavana. Perusteet näihin johtopäätöksiin ovat kohdillaan, mutta tietysti tämäkin on kirjoitettu vain yhdestä näkökulmasta.
Tämä kirja on hyvää luettavaa monelle ihmiselle. Näin keski-ikäisille ja sitä vanhemmille on varmasti omassa mielessä vielä nuo tapahtumat ja tästä saa monelle asialle lisävalaistusta. Toisaalta kaikille tämä antaa hyvän kuvan siitä että länsimainen avoimuus on joskus erittäin hyvä asia. Vaikka asioita repostellaan usein ehkä liikaakin, niin vakavampien asioiden peittely on huomattavasti haastavampaa kuin suljetun valtion sisällä. Ihmisluonteeseen on hyvin syvälle rakennettu se että jos on mahdollisuus asioita peitellä niin jokainen tekee niin että oma nahka olisi turvassa. Vaikka länsimaissa voimmekin olla turvallisin mielin ydinvoimalankin vieressä niin kirjassa on kuitenkin annettu varoituksia siitä että miten nykyajan diktatuureissa voidaan tämäkin asia taas sössiä niin että samanlainen onnettomuus voi hyvinkin toistua.