Vihdoinkin sain tämän monessa paikassa esillä olleen teoksen lainaan. Sinänsä mielenkiintoinen yhteensattuma että kuuntelin pyörälenkeillä samaan aikaan “Kapina tehtaalla: Kuusankoski 1918” -kirjaa joka sijoittuu vähän samaan aikaan ja ajatusmaailmaan: Neuvostoliitto ja sosialismi.

Kun aloin lukea kirjaa, en oikeastaan tiennyt mitä odottaa. Tai ehkä minulla oli jokin aavistus, sillä tämä yllätti minut lukiessa kuitenkin täysin ja tempaisi alusta alkaen mukaansa.

Kirja kertoo alunperin suomalaisen pikkupojan lapsuudesta Yhdysvalloissa ja hänen järjettömästä innostumisesta lentämiseen. Kaarle muuttuu Charlesiksi ja kun perhe lähtee Neuvostoliittoon työläisväestön yhteiskunnan perään, muuttuu hänen nimensä Gennadiksi.

Gennadi, tai Gena kuten häntä kutsuttiin, joutuu näkemään Neuvostoliiton pahemman puolen, sen mitä heidän perheelle ei lähtiessä kerrottu. Työläisten pyörittämän paratiisin sijaan vastassa on jotain aivan muuta. Gena on välillä tavallinen kansalainen ja välillä hän viettää aikaansa vankiloissa mutta sieltä vapauduttuaan on hän taas toisen maailmansodan lentäjäsankari. Sieltä matka jatkuu maanpetturina jälleen vankilaan, kunnes hänet Stalinin kuoltua vuosien jälkeen vapautetaan.

Vapauduttuaan Gena etenee armeijassa ja saa tehdä mitä hän on aina halunnut: lentää. Hän on arvostettu koelentäjä jonka tie vie kohti lentäjän lopullista unelmaa ja vapautta, avaruutta.

Välillä lukiessa tuntui että tapahtumat etenevät turhan nopeasti ja moneen asiaan olisi voinut mennä syvemmin, vaikkapa vankileirien tapahtumiin tai lentäjänä toimiessaan erilaisiin asioihin. Toisaalta, jos kaikessa olisi menty yksityiskohtiin, tämä kirja olisi varmaankin paisunut 3-4 kertaiseksi opukseksi, joten ehkä tämä oli kuitenkin tällä tasolla se oikea lähestyminen niin että Kaarlen elämää pystyi seuraamaan pienestä pojasta aina Neuvosto-upseeriksi saakka.

Erittäin hyvä kirja, suosittelen!