Seiskaa en ole lukenut (kaikki sanovat näin, mutta silti lehti myy kuin häkä), mutta minun kohdalla asia on kyllä näin. Tämän kirjan jälkeen on varmaan pakko muutama lehti lukaista jossain salaa jotta voin soveltaa tästä kirjasta oppimaani lukukokemukseen. Kirjan kirjoittaja on Kai Merilä, joka teki pitkän uran Seiskan toimittajana ja sai leiman “Nykäsen luottotoimittaja”.
En tiennyt näistä Nykäsenkään seikkailuista aikaisemmin juuri muuta kuin että hänen naama tuntui olevan kaikissa lööpeissä säännöllisesti joko hyvässä tai pahassa. Tämän kirjan myötä näihin julkkisjuttuihin pääsi paljon paremmin käsiksi ja ymmärsi mistä ne oikeasti syntyvät. Julkkikseksi ei käytännössä tulla, vaan toimittaja(t) päättävät ketä ryhdytään puskemaan julkisuuteen ja millaisella agendalla.
Noin yleisesti ottaen siinä vaiheessa kun toimittaja saa jonkun julkisen, puolijulkisen, tai jopa vähän tuntemattomammankin henkilön omalle agendalleen, hän tekee valmiin suunnitelman siitä mitä artikkeleita kirjoitetaan ja milloin. Nämä voidaan sopia julkkiksen – tai julkkikseksi haluavan – kanssa yhdessä ja sitä lähdetään järjestelmällisesti toteuttamaan. Esimerkiksi Petteri Jussilan tapauksessa lähes tuntemattomuudesta nostettiin Jussila framille. Matkoja, matkakuvia, lainattuja loistoautoja, sopivasti ajoitettuja julkaisuja, vähän suunniteltuja yhteiskuvia Nykäsen kanssa ja näin saatiin Jussilasta tehtyä kansan suussa miljonääri. Jussila sai mitä halusi, eli naamansa esiin ja bisneksen pyörimään vauhdilla. Hänhän oli alkanut jossain vaiheessa kauppaamaan ternimaitokapseleita.
Tapaus Matti oli tosin hieman erilainen. Merilästä tuli Matin luottotoimittaja ja toisaalta myös kaveri. Kaikkia toilailuja ei todellakaan laitettu lehtiin, vaan sinne tehtiin tarkoin harkittuja asioita. Jos suunnitelma ei pitänyt niin yleensä syyllinen viime hetken muutoksissa oli Matti itse sekä myös Matin kumppanit. Välillä viina vei, välillä tulevan ex-vaimon kanssa oltiin rakastuneita ja sitten taas tapeltiin. Näitä mielenmuutoksia vain tapahtui useammin kuin mitä Seiskaa julkaistiin joten valmiita artikkeleita jouduttiin puukottamaan viime metreillä ennen lehden menoa painoon.
Helppoa tämä ei ollut toimittajallekaan sillä hän oli käytännössä 24/7 töissä ja kuten hän itse sanoi, vain 5% toimittajan roolissa ja 95% ystävänä, asioiden järjestelijänä, sovittelijana, jne. Kun Matti soitti hädissään yöllä niin Somerolta lähdettiin ajelemaan Jyväskylään auttamaan ties minkälaisissa ongelmissa. Yleensä kävi niin että Mervi soitti poliisille ja Matti Merilälle. Jos poliisit eivät vieneet Mattia mukanaan, niin Merilä vei Matin evakkoon jonnekin kaverinsa luokse. Näitä Somero – Jyväskylä pelastuspartion retkiä oli pahimmillaan useita viikon aikana.
Lienee päivänselvää että tämä kävi Merilällekin raskaaksi. Julkisesti häntä naulattiin yleisön puolelta syylliseksi kaikkiin Matin toilailuihin, vaikka tilanne oli yleensä aivan jotain muuta. Matti osaltaan eli myös julkisuudesta ja hänelle oli kova paikka jos artikkeleiden välissä oli liian pitkä aika. Kaikki tämä ajoi kuitenkin Merilänkin syvään masennukseen ja lähes itsemurhaan. Avioliittokin oli pahimmillaan katkolla, mutta onneksi hän näistä kaikista lopulta selvisi.
Kirja kannattaa lukea, sillä se avaa näitä lööppijuttuja todella hyvin. Kaikki ei ole sitä mitä juorulehdissä lukee. Ne voivat olla keksittyjä tarinoita ja takuuvarmasti ne on suunnitelmallisesti tehty Sinun koukuttamiseksi jotta lehtimyynti kasvaisi.