Paul Stanley: KISSin perustajajäsen, laulaja, taidemaalari ja ties minkälainen moniosaaja. Huomasin vasta aloittaessani että olisi pitänyt lukea Stanleyn ensimmäinen kirja ensin, mutta en nyt viitsinyt muuttaa enää suunnitelmia kun olin kirjan varausajan jälkeen saanut vihdoin lainaan kirjastosta.
Ensin ajattelin kirjoittaa näin (lukiessa tulleita ajatuksia noudattaen):
Kirjassa on raapaisuja Paul Stanleyn koko elämän ajalta: lapsuudesta ja nuoruudesta, Kissin perustamisesta, avioliitosta, ruuan laitosta ja monesta muusta asiasta. Harmi vain että ne ovat vain raapaisuja, tästä olisi voinut saada erittäin mielenkiintoisen kirjan jos siihen olis panostettu enemmän aikaa. Todennäköisesti se olisi ollut satoja sivuja pitempi, mutta Paulin elämästä ja elämänohjeista olisi saanut varmasti paljon enemmän irti kuin mitä nyt sai.
Stanley on käsittämättömän luova, rajoja rikkova ja lisäksi vielä ehtymätön energiapesäke. Lyhyessä kirjassa hän kertoo kuinka on näitä kaikkia käyttänyt hyväkseen uraa luodessaan, ylittäessään uusia rajoja ja etsiessään uusia tavoitteita itselleen.
Kirjassa oli toistoa, käytännössä sanoisin että samaa asiaa jankutettiin aivan liian usein. Oliko tämä vain keino pidentää tämä teos kirjan mittaiseksi? Kunnon review-sessio olisi parantanut luettavuutta selvästi.
Paul suhtautuu avoimesti kaikkeen uuteen, mikä ei liene kovin suuri yllätys taiteilijan ollessa kyseessä. Nyt puhutaan siis kaikesta, ruuanlaitosta omien vaatteiden valmistamiseen ensimmäisiä keikkoja varten. Matka on täynnä onnistumisia ja myös epäonnistumisia. Mutta tiettyjä vapauksia hänellä on verrattuna tavallisen kansalaisen mahdollisuuksiin tehdä asioita: siinä missä Paul soitti huippukokeille kun halusi tietää miten vaikkapa ruokaa valmistettaessa glaseerataan joutunee tavallinen Masa Jantteri katsomaan Suomi24:n keskustelusta vastaavan ohjeen. Väitän että tässä tulee lopputulokseen jonkinlainen ero.
Kirjasta jäi harmi kyllä pinnallinen kuva: minä olen tehnyt näin niin kaikki voivat onnistua. Kannustaako se muita vai jättääkö se ennemmin kuvan että miksi minä en onnistu, miksi minä en osaa tehdä asioita oikein? Miksi minusta ei tule sitä mitä haluan? Täytyy toki sanoa että Paul on tehnyt nämäkin tyhjästä, joten hän ei ole todellakaan syntynyt kultalusikka suussa. Hyvä jos on ollut edes peltilusikka tarjolla. Mutta kaikilla eivät vain pysty toimimaan samalla tavalla ja sitä ei välttämättä pysty tekemään vain sillä että päättää näin tapahtuvan. En sulje sitä mahdollisuutta pois, mutta meitä on moneksi ja jotkut asiat eivät vain kaikilta suju. Minusta ei olisi koskaan tullut rock-tähteä, tuskin mitään muutakaan tähteä vaikka kuinka haaveilinkin.
Kaiken kaikkiaan luonnehtisin tätä mielenkiintoiseksi, mutta kevyeksi elämäntapaoppaaksi josta voi löytää jännittäviä asioita, mutta joka ei kuitenkaan anna kovin syvällisiä vinkkejä siitä mitä kannattaisi oikeasti tehdä jos omat asiat eivät luista aivan kuten menestyneellä artistilla.
Mutta sitten loppuun luettuani kirjoitin kuitenkin näin:
Jos unohtaa pienet puutteet kirjasta ja katsoo sitä yhtenäisenä kokonaisuutena niin kirjasta saakin aivan toisenlaisen kuvan. Elämänohjeita ei tulekaan niinkään yksittäisiin asioihin vaan elämään ylipäätään. Stanleyllä on aina ollut äärimmäisen positiivinen asenne elämään ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Notkahduksiakin on sattunut, mutta siitä huolimatta hän on omaa järkeään ja iän mukanaan tuomaa kokemusta hyväksi käyttäen pystynyt yhä enemmän muokkaamaan asennettaan positiivisempaan suuntaan.
Tartu asioihin, älä vain mieti mitä olisit voinut tehdä. Jos et kokeile, et saavuta mitään. Jos kokeilet, niin opit ainakin epäonnistumisesta. Tuntuu että tällä kaverilla ei mene mikään oikeasti vikaan sillä asenne on sellainen ettei hän oikein voi epäonnistua vaikka yrittäisikin. Ikää Stanleyllä on jo melkein 70 ja yhä hän tekee uusia asioita, nauttii kaikesta tekemisestään eikä varmasti jää lepäilemään laakereillaan. Tässä olisi opittavaa monelle meistä. Varsinkin itselle.