Olin lukenut tästä kirjasta joitakin arvosteluja aikanaan ja mielenkiinnosta tartuin nyt tähän Helmetin e-kirjavalikoimasta. Yksi asia mikä lehtikirjoituksista oli tietysti jäänyt mieleen oli kohua herättänyt osuus isä Raunon suhteesta alkoholiin.
En ole koskaan seurannut taitoluistelua, joten muistan vain hämärästi kun välillä suomalaisten tuloksia tuli eri kilpailuista. Aina tietysti harmitti jos ei suomalainen menestynyt, mutta fiilis oli lähinnä luokkaa “No eipä tietenkään onnistunut, mikäköhän nyt taas meni vikaan.”
Tämän kirjan jälkeen on paljon viisaampi monen asian suhteen. Yksi suoritus koostuu kuitenkin monesta asiasta pitkältä ajalta taaksepäin: Miten harjoitukset ovat menneet, mikä on niiden vaikutukset lopputulokseen, mitä asioita on otettu mukaan ohjelmiin, miten ne ovat onnistuneet harjoituksissa ja miten niitä käytetään jäällä ja myös millainen mielentila on ollut johtuen monista muistakin syistä. Menestys on monen asian summa ja hyvin pienistä yksityiskohdista kiinni.
Oli mielenkiintoista lukea mitä kaikkea vaaditaan lyhyt- ja vapaaohjelmissa, mitä kaikkea luistelijan täytyy harjoitella jne. Muun muassa asia joka tuli vasta ulkomaisen valmentajan mukana Kiirallekin tietoon oli että täytyy tuntea miten jalka käyttäytyy luistimen sisällä. Suomessa oli lähinnä sanottu että vedetään luistin vaan kireälle ja mennään jäälle. Pienet asiat mutta suuret erot lopputuloksessa.
Välillä lukiessa teki mieli pomppia tasajalkaa kiukusta suomalaisen urheilijan puolesta. Suomessa tuki huippuluistelijalle on aika olematonta ja yksin joutuu hankkimaan kaiken valmennuksesta manageriin asti. Kiira pääsi aika aikaisin kuitenkin tilanteeseen jossa sponsorirahoilla pystyi kattamaan kaiken tarvittavan. Yksilöllisen valmennuksen kulut ovat melkoisen suuria, eikä ilman sponsoreita huipulle ole asiaa ellei satu olemaan avokätisiä ja varakkaita vanhempia tai jostain siunaantunutta suurta perintöä.
Siinä vaiheessa kun alkaa menestystä tulla, olisi ehdottoman tärkeää saada asiantuntevia ihmisiä mukaan kuvioihin jotka osaavat hoitaa median, haastattelut ja muut sellaiset asiat jotka vievät aivan järjettömän paljon aikaa. Jos luistelija on Kiiran tapaan vielä lukiossa niin kaiken tämän sovittaminen yhteen kilpailujen ja harjoitusten kanssa on äärimmäisen tarkkaa tasapainoilua aikataulujen kanssa. Lepo ja omaa rauhaa on myös saatava riittävästi.
Painosta puhutaan urheilijoiden kohdalla jatkuvasti, on sitten kysymys luistelijasta, voimistelijasta tai mäkihyppääjästä. Vaikka Kiira sanoi ettei kukaan varsinaisesti koskaan kehottanut laihduttamaan niin hän aloitti painon pudottamisen jossain vaiheessa. Mutta pelkästään laihtuminen ei tuo sitä onnea sillä siinä vaiheessa tulee myös muita haitallisia vaikutuksia, kuten se että lihakset pienenevät ja ponnistusvoimakin katoaa jaloista. Tässä vaiheessa tarvittaisiin se joku joka osaa puhua järkevästi ja vakuuttavasti sekä suunnitella ravinnon ja harjoittelun tasapainottamisen.
Urheilu, varsinkin huippu-urheilu, tuntuu olevan nuoren ihmisen polttamista loppuun. On jopa ihmeellistä että tällaisesta rääkistä pystyy selviämään edes suhteellisen ehjänä fyysisesti ja henkisesti.
Ei kirja pelkästään treeniä, kilpailuja ja vaikeuksia ollut. Ilmi tuli myös hauskoja tapahtumia, kuten venäläinen miljardööri joka iski silmänsä Kiiraan ja siitä seurasikin sitten Kiiralle ja kavereille hulppeita rahanhajuisia lomamatkoja ympäri Eurooppaa niin kauan kuin miljardööriä kiinnosti. Miljardöörille riitti kun sai kestitä, kierrättää nähtävyyksillä ja antaa lahjoja. No, mikäs siinä jos on rahaa mitä törsätä. Omituisia ihmisiä.
Ainiin, se kohu. Olihan siitä Raunon alkoholinkäytöstä varmaan kappaleen verran mainintaa kirjassa. Myrsky vesilasissa taas.