Pistin tämän kirjan jonoon Helmetissä heti sen ilmestyttyä ja nyt sitten sopivasti kesken parhaimman kesän se napsahti luettavaksi. Taloudesta en niin hirveästi ymmärrä teoriatasolla, en ole koskaan opiskellut muuta kuin fyysikolle pakolliset kurssit Otaniemessä ja niillä ei kauheasti voi vielä elvistellä.
Kirjan sisällöstä voi olla montaa mieltä, eikä tämä varmasti ole yksi ainoa totuus. Mutta jos kirjasta poimii näitä talouden perusasioita niin silloin tämä on hyvin valaiseva kirja siitä miten kaikki vaikuttaa kaikkeen, mitä mahdollisuuksia poliitikoilla on vaikuttaa talouden toimintaan ja mitä heidän ylipäätään kannattaisi tehdä. Globaali talous pyörii eteenpäin siitä huolimatta mitä täällä pohjolan perukoilla meidän taloudessa yritetään säätää ja pääoma liikkuu vaivatta rajojen yli silloin kun parempaa tuottoa on saatavilla muualla. Ja sitähän on saatavilla kun Suomessa palkkoja nostamalla saadaan kustannustaso pumpattua ylös.
Melko raskasta ja joskus jopa masentavaa luettavaa mutta toisaalta myös hyvin mielenkiintoista. Suomi – ja myös muu teollistunut maailma – vanhenee ja se tuo mukanaan taloudellisia haasteita. Suomen työttömyys on korkealla, eikä näillä näkymin se nykyisellä ay-vetoisella sopimisella siitä parane. Muut pohjoismaat ovat jo paremmassa asemassa kun siellä tämä keskitetty sopiminen on lopetettu jo ajat sitten. Luulin että Ruotsissa on vielä vastaava, mutta niin hekin ovat siitä päässeet eroon jo vuonna 1990. Perässä tulemme mekin, mutta kuten aina Ruotsin suhteen, pitkällä viiveellä. Vaikka sitä ei suoraan sanottu, niin Suomi keikkuu Eurooppalaisittain kilpailukyvyn veitsenterällä, eikä sitä kannattaisi ehdoin tahdoin suistaa sieltä alas. Suomesta ei banaanivaltiota voi tulla suhteettoman huonon ilmaston takia, mutta ehkä meidän pitäisi keksiä oma tuote jolla meitäkin voisi nimittää tarvittaessa.
Tämä kirja on hyvää luettavaa sellaiselle jota kiinnostaa miten talous toimii. Todennäköisesti ne jotka eniten vinkuvat keskustelupalstoilla siitä kuinka riistokapitalisti vie kaiken, eivät tätä kirjaa tule lukemaan “koska se on riistokapitalistin kirjoittama”. Harmillista, sillä juuri heille tämä voisi olla se silmät avaava lukukokemus jolla hekin voisivat valmistautua tulevaisuuden muutoksiin. Jos liikaa ahdistaa tietyt asiat niin ne voi osin sivuuttaa, mutta kuten sanoin, kun lukee sitä teoriaosuutta niin siitä saa jo hyvän ymmärryksen josta voi sitten vetää itse omia johtopäätöksiä. Tätä menoa me emme voi jatkaa joten ilman radikaaleja muutoksia tulevaisuutemme on entistäkin kireämpää ja ankeampaa.
Nyt loppui näiden raskaiden kirjojen lukeminen vähäksi aikaa. Tänään on kesäloman ensimmäinen päivä, edessä monenlaista matkailua ja luettavaksi valitsen takuuvarmasti jotain leppoisaa lomalukemista.