Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: February 2019

Kirja #8/2019: Katariina Vuori: “Erään tapon tarina”

Aika ristiriitaisissa tunnelmissa luin tätä kirjaa. Uskomatonta miten perheen elämä voi mennä pilalle yhden ihmisen väkivaltaisen käytöksen takia ja vielä uskomattomampaa on se että yhteiskuntamme on täysin hampaaton tällaisen käyttäytymisen edessä. Vahvat merkit olivat ilmassa kuitenkin siitä että joku tässä kuolee: ryyppyremmi tappaa isän, isä tappaa (ex-)vaimonsa, isä tappaa lapsensa, ….

Onneksi muistin jo ennestään miten tässä tulee käymään, joten minun ei varsinaisesti tarvinnut pelätä kenenkään hengen puolesta. Hämärästi on mielessä tuo tapahtuma siltä ajalta kun se aikanaan tapahtui. Aivan järkyttävää on se millaisessa pelossa äiti ja poika – ja mummokin – joutuivat elämään päivästä toiseen ja vuodesta toiseen. On käsittämätöntä että kukaan ei voi muka tehdä mitään, poliisitkaan eivät vaivautuneet tulemaan paikalle joka kerta hälytyksen tullessa vaikka isä uhkasi äidin ja poikansa henkeä puukon kanssa. “Tullaan huomenissa kun äijä on sammunut.” Onhan se tietysti poliisinkin kannalta turhauttavaa kun tilanne jatkuu ja jatkuu, mies kärrätään putkaan ja joudutaan päästämään seuraavana päivänä pois. Siltikään näitä ei voi painella villasella kun on tilanne päällä. Mikä olisi ollut näin vastanneen poliisin omantunnontuska sen jälkeen jos kyseinen isä olisikin ennen sammumista tappanut jonkun. Vaikka kukaan ei kuollut terrorin aikana niin pahasti sattui silti moneen kertaan; nyrkistä sai sekä äiti että poika säännöllisesti.

Iso kysymys on mistä tämä sitten johtuu? Yksi syy löytyy isän nuoruudesta jolloin heidän “perhe-elämänsä” oli ollut samanlaista. Jouluateriakin oli kossupullo pöydässä, laatikoista ja kinkuista ei ollut tietoakaan. Ruokaa käytiin varastamassa itselle ja pikkuveljelle ettei nälkään kuollut. Ei siinä lapselle kovin kummoisia lähtökohtia elämään anneta ja siitä on sitten helppo lähteä vanhempien viitoittamalle tielle. Kuningas alkoholi on kuitenkin ollut pienestä pitäen mukana ja siitä harvemmin seuraa mitään hyvää. En usko että lapsuus yksistään kaikkea selittää, jotain muutakin on täytynyt mennä myöhemmin vialle.

Rangaistus jota yhteiskunta ei pystynyt antamaan tuli sitten oman käden oikeuden kautta mummon puukottaessa tyttärensä exän. Rangaistuksen lievyydestä päätellen oikeuslaitos omalla tavallaan “hyväksyi” tämän teon (3 vuotta ja 3 kuukautta) ja lopulta myös presidentiltä tuli hiljainen hyväksyntä kun Ahtisaari armahti mummon jo reilun vuoden vankeuden jälkeen. Ei ole tainnut kukaan surmaan, tappoon tai murhaan syyllistynyt päästä näin lyhyessä ajassa ulos vankilasta. Ei voi sanoa että tappaminen ratkaisee mitään, mutta tässä tapauksessa ainakin ympäristö hengähti helpotuksesta ja perhe pääsi elämään ilman jatkuvaa pelkoa.

Helmet-lukuhaasteessa upotan tämän kohtaan 29. Kirjassa nähdään unia. Vaikka näitäkin kirjoja on hyvä aina välillä lukea, niin seuraavaksi tarvitsen jotain huomattavasti kevyempää.

Kirja #7/2019: Kaj Korkea-aho, “Paha kirja”

Tutustuin suomalaiseen kauhuun vasta viime vuonna Mia Vänskän myötä ja kauhugenre näyttää elävän meilläkin varsin voimallisesti. Jostain syystä kauhukirjoja täytyy oikein erikseen hakea kun eivät satu kynsiin muuten. Onneksi Helmetin valikoimasta löytyy mitä vaan.

Kirjan juoni on kudottu vanhan suomalaisen runoilijan julkaisemattoman teoksen ympärille. Runoilla sanotaan olevan monenlaisia vaikutuksia, mutta näillä värssyillä mennään sitten jo vähän vaarallisemmille vesille. Tapahtumat sijoittuvat Turkuun ja siellä erityisesti yliopistomaailmaan.

Kirjassa tapahtui alusta alkaen, mutta jossain vaiheessa puolivälin ylitettyäni (muistaakseni) oli pakko tarkistaa että puhuttiinhan nyt kauhukirjasta; hieman hitaan oloinen aloitus sen suhteen eikä siihen mennessä kirja ollut aiheuttanut kauhulle ominaista ihokarvojen nousua. Vaikka kauhun elementti alkuvaiheessa puuttuikin niin kirja oli kuitenkin kirjoitettu niin että se piti otteessaan koko ajan; tarina eteni kivasti ja henkilöt olivat mielenkiintoisia.

Loppua kohden jännitys alkoi tiivistymään ja kirja veti lukijaa vielä paremmin mukaansa. Juoni oli hyvä ja mukavasti rakennettu. Ehkä jäin kaipaamaan vielä vähän repäisevämpää loppuratkaisua mutta se oli pieni asia jolla ei ollut niin suurta merkitystä kokonaisuuteen. Kirja oli kaiken kaikkiaan tasapainoinen. Missään vaiheessa lukiessa ei itselle tullut oloa että jokin asia olisi harmittanut, mikä lienee hyvän tarinan merkki.

Helmet-lukuhaasteessa taidan laittaa tämän kohtaan “Kirja kertoo paikasta jossa olet käynyt”. Turussakin on joskus tullut käytyä. Vaan mitä luettavaa seuraavaksi? Ehkä tänään pitäisi keskittyä eilisen lailla ulkoiluun, sääkin kun on vaihteeksi aivan loistava; aurinko paistaa ja pakkasta on kymmenkunta astetta. Jare ja Iris ainakin nauttivat eilen pitkästä kävelylenkistä Espoon rantaraitilla.

Jare ja Iris

Kirja #6/2019: Minna Helle, “Järki ja tunteet”

Entisen valtakunnansovittelijan mielenkiintoinen kirja riidoista ja neuvottelemisesta, kaikesta mitä neuvottelujen taustalla tapahtuu ja miten erilaiset ihmiset reagoivat eri asioihin. Ihmiset toimivat tunteella enemmän kuin järjellä ja sovittelijan työ onkin aikamoista seikkailua miten saada selville neuvotteluosapuolista kaikki tarpeellinen jotta voi sovintoehdotuksia ylipäätään antaa.

Kirjassa oli monia asioita joita pitää osata neuvotellessa vaikeista asioista. Itse en ole juuri minkäänlaisissa neuvotteluissa ollut, mutta oleellisia ovat keinot joita neuvottelijan täytyy käyttää: ne ovat hyvin pitkälti samoja joita tarvitaan jokapäiväisessä elämässä, niin töissä kuin kotonakin.

Yksi parhaista ohjenuorista on “kuuntele, kysy, älä oleta mitään”. Kuuntele vastapuolta ja yritä ymmärtää mitä hän ajattelee. Vastapuoli näkee kyllä jos olet mukana. Kuunteleminen valaisee asioita. Jos et ymmärrä mitä hän sanoo, älä missään nimessä tee oletuksia vajaan ymmärtämisen pohjalta, vaan kysy aina lisää. Tärkeintä on olla selvillä hänen näkökulmastaan. Asetu hänen saappaisiinsa ja mieti miltä asiat näyttävät siltä kannalta.

Ota selvää mitä toinen osapuoli ajaa takaa. Mitä pelkoja hänellä voi olla ehdottamastasi ratkaisusta mitä hän ei välttämättä osaa tai halua sanoa. Toisaalta, mitä asioita on hänen esittämiensä vaatimusten tai toiveiden takana. Tavoitteet taustalla voivat hämärtyä jos puhutaan vain vaatimuksista. Jos ymmärretään tavoitteet voidaan päästä aivan erilaiseen ratkaisuun kuin mitä alkuperäiset vaatimukset olivat.

Yritä olla luova, vaihtoehtoja on aina muitakin kuin se musta ja valkoinen. Sen jälkeen kun on selvitetty mistä kenkä oikeasti puristaa, on jo helpompi alkaa kaivaa vaihtoehtoja esille mitkä voisivat tuoda ratkaisun. Ole myös avoin, se lisää luottamusta. Ketunhännän pitäminen kainalossa kostautuu viimeistään pitemmällä aikavälillä jos on tarkoitus jatkossakin tulla toimeen samojen henkilöiden kanssa.

Tästä kirjasta tarttuu paljon mukaan. Vielä kun ne opit saisi oikeasti käyttöön eivätkä ne hautautuisi jälleen jonnekin mielen kätköihin. Niinhän niillä hyvillä opeilla on taipumus tehdä.

Helmet-lukuhaasteessa tämä kirja sopisi muutamaan kohtaan. Osaan kohteista näyttää minulla olevan ylitarjontaa samalla kun toiset kohdat huutelevat tyhjyyttään. Täytynee alkaa keskittyä etsimään oikein tarkoituksella nyt kirjoja hiljaisempiin kohtiin. Onneksi on vielä vuotta jäljellä. Lukutahti on tosin tämän vuoden puolella hidastunut sen verran että saattaa jäädä koko haasteen täyttäminen vain haaveeksi jo pelkästään sen perusteella.

Kirja #5/2019: Kati Tervo, “Rapsuta minua ja muita kirjoituksia”

Tämä Kati Tervon kirja menee minulla Helmet-lukuhaasteen kohtaan jossa luetaan kirja kirjallisuuden lajista jota en yleensä lue.

Kirja on kokoelma tapahtumia nuoruusvuosilta ja myös nykyajasta. Pieniä hetkiä sieltä täältä joista varsinkin ne historiaan osuvat tuntuivat tuovan itsellekin mieleen aina jotain muistoja omasta lapsuudesta. Nostalgiaa. Toisaalta, ikään liittyvät tapahtumat toivat ehkä lohtua siinä ettei tarvitse vielä(kään) päätä pensaaseen tunkea.

Kirjasta löytyi yksi hyvin mielenkiintoinen yhtymäkohta. Tämä tapahtuma järkytti suuresti pientä urheilusta kiinnostunutta mieltäni taannoin: Ben Johnsonin käry Soulin olympialaisissa 1988. Jostain syystä en ole koskaan voinut oikein sietää Carl Lewisiä joten Benin voitto satasella noissa kisoissa oli huikeaa minulle. Kisan jälkeinen käry sen sijaan tappoi minun mielenkiintoni yleisurheiluun pysyvästi kuten taisi Katillekin käydä. Tuon lisäksi intoni talvilajeihin lopahti Lahden suureen kupruun 2001. Viimeisinä urheilulajeina mieleeni ovat poteroituneet jääkiekko ja formula. Saa nähdä miten pitkäksi aikaa.

En nyt enää tarkalleen muista mihin tuo juttu missä mainittiin amaryllis liittyi, sainhan kirjan jo luettua pari päivää sitten joten ei minulta mitään yli-inhimillisiä muistiakrobatiaa voi enää vaatia. Mutta siitä huolimatta liitän kuvan meidän ruokailupöydän päästä jossa amaryllis ryhtyi kukkimaan uudelleen vaikka joulu jäikin jo kauas taakse.

Amaryllis helmikuussa 2019

Seuraavaksi luvussa onkin jo entisen valtakunnansovittelija Minna Helteen kirja järjestä, tunteista, riidoista ja niiden sovitteluista.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén