Vuoden toinen ja samaa lajia kuin ensimmäinenkin: dystopiaa ja sci-fiä. Tällä kirjalla sain taas pariin lukuhaasteen kohtaan “varauksen”. Katsotaan vuoden lopussa saanko kaikkiin viiteenkymmeneen kohtaan tavoitteen mukaisesti lopulta valittua eri kirjan. Tämä tarkoittaa tietysti sitä että pitäisi lukea vähintään viisikymmentä kirjaa, joten tahtia pitäisi kiristää tästä alkuvuoden lepsuilusta.
Tässä Saksaan sijoittuvassa kirjassa on suuressa roolissa melkoisen pitkälle kehitetty tekoäly. Tekoälyä käytetään moneen asiaan, niin hyvään kuin huonompaankin, ja kameravalvonnan sekä äänitallennuksen ollessa läsnä lähes kaikkialla ei ihmisillä ole juuri mitään mahdollisuutta yksityisyyteen. Lainrikkojille tämä tarkoittaa varmaa kiinnijääntiä ja nämä ketkut keskustietokone tuomitsee automaattisesti lakien puitteissa.
Kuten yleensä, homma ei ole täysin aukoton ja joku lurjus pääsee tuikkaamaan vaatimattomammalla alueella asuvan yksinhuoltajan hengiltä ilman että valvonta kykenee näkemään kuka tuo heppu oli. Murhia ei kaupungissa ole tapahtunut enää aikoihin joten tuo tapaus oli kaupungin pienelle poliisikunnalle (kaksi poliisia ja yksi sihteeri) melkoinen shokki. Tästä lähtee sitten purkautumaan monimutkainen vyyhti korruptiota ja elinkauppaa. Eikä tekoälykään aivan syytön osapuoli ollut. Täytyypä vinkata töissä ettei homma lähtisi ihan lapasesta duunikavereilla ja pidetään se tekoälyn kehitys rajoissaan.
Kirja oli mielenkiintoinen. Alku ehkä laahasi vähän käsijarru päällä, mutta loppua kohden kun asiat alkoivat selvitä tuli myös vauhtia lisää. Ainoa asia mikä vaivasi itseäni läpi koko kirjan oli tekniikka. Toisaalta älykästä, mutta paikoin oli kuitenkin aika käsittämättömiä jäänteitä nykyajasta. Kännykkää käytettiin identifioimiseen ja se oli kulkupassi, maksuväline jne. – eli käytännössä kaikki mitä tarvittiin ihmisen tunnistamiseen. Tietoturvapuoli oli melkoisen rempallaan kun pelkästään puhelimen toiselta nappaamalla pystyi kaikkialle, mm. automaattisille oville, tunnistautumaan eikä missään kyselty mitään, riitti kun rahtasi käännettyä puhelinta mukanaan. Samaten tietokoneissa oli muutaman kirjaimen salasanoja mikä tuntuu aika käsittämättömältä kun tapahtumat sijoittuvat tuonne kauas tulevaisuuteen. Nykyäänkään täytyy jo nähdä vaivaa että saa koneet hyväksymään noin lyhyitä salasanoja, eikä se ole mahdollista välttämättä lainkaan.
Tietysti puhelimen käyttö voi olla pieni viittaus nykyaikaan monen ollessa puhelimesta niin riippuvainen ettei voi kuvitella olevansa missään tilanteessa siitä yli vaaksan päässä. Uskottavuutta tarinaan olisi tullut kuitenkin enemmän jos noita teknisiä yksityiskohtia olisi hiottu ja vaikkapa tunnistautuminen olisi tehty esimerkiksi napaan sijoitetulla etäluettavalla implantilla. (Hierokaa napoja vastakkain niin vaihdatte id-kortit!)
Biologian puolelle menevistä tulevaisuudenvisioista olen visusti hiljaa, kun niistä en mitään ymmärrä joten niiltä osin kirja toimi siis minulle täydellisesti. Mutta kuten tekstistä huomaa, tuo puhelimen rooli yhteiskunnassa söi minun osaltani ison osan lukukokemuksesta. Muuten kyllä tämä oli aivan hyvää luettavaa.
Se pahuksen puhelin…