Tätä kirjaa lukiessa totesin että olen omalta osaltani nyt kalunnut riittävästi aiheeseen liittyvää, alkaen alkuräjähdyksestä ja päätyen ennustuksiin siitä mihin tämä kosmos on menossa tulevien vuosimiljardien kuluessa. En odottanutkaan että tämä kirja tarjoaisi mitään varsinaista uutta itselleni, mutta halusin nähdä millaisella tyylillä Tyson kirjoittelee näitä suuremmalle yleisölle tarkoitettuja kirjojaan. Pidin todella paljon “Cosmos: A spacetime odyssey” -sarjasta jonka katselin Netflixistä jo taannoin ja erityisesti Tysonin tyylistä esittää asioita. Suosittelen lämpimästi tätä sarjaa.
Kirja tarjosi todellakin hyvin yleisluontoisen katsauksen tähtitieteeseen. Tyson kirjoittaa hyvin ja avaa mielenkiintoisella otteella avaruutta ympärillämme. Moni asia on havainnollistettu yksinkertaisin esimerkein jotka toivottavasti suhteuttavat maailmankaikkeuden koon siihen lukijan pikkuruiseen omaan kuplaan jossa moni tuntuu nykyään elävän. Aivan kirjan lopussa vajotaan jo aavistuksen verran synkkyyteen sen suhteen missä nyt mennään: hukkaamme omat kykymme itsekeskeiseen ajatteluun ja unohdamme helposti sen että tuolla muualla olisi vielä paljon tuntematonta ja tutkittavaa joka hyödyttäisi meitä kaikkia tavalla tai toisella tulevaisuudessa. Olemmeko menossa sivistyksen taantumaan? No, eipä ollut ensimmäinen tämän suuntainen ajatus joka on tullut esille kuluneen vuoden aikana luetuissa kirjoissa.
En varmaankaan kuulu enää kirjan kohdeyleisöön, mutta sellaiselle jota avaruus noin ylipäätään kiinnostaa mutta jolla ei ole intoa ja aikaa ryhtyä lukemaan pitkiä yksityiskohtaisia tarinoita aiheesta niin tämä, nimensä mukaisesti, on hyvä ensimmäinen kirja johon kannattaa tarttua. Toisaalta, tämä on kenties – mitenköhän sen muotoilisi – amerikkalais-popularistiseen tyyliin kirjoitettu ja jos haluaa vähän erilaista näkökulmaa ja kirjoitustyyliä niin kannattaa ilman muuta lukaista Esko Valtaojan kirjoja.
Joulu lähestyy ja monesta paketista paljastuu varmasti jonkinlainen kirja. Löytyyköhän tämäkin jostakin lahjasta? Mutta oli kirja mikä tahansa, niin lukekaa. Jörn Donnerin sanoin: “Lukeminen kannattaa aina”.