Tekniikan ihmiselle jälleen yksi hämmentävä lukukokemus lisää. Kun näin tämän kirjan Helmetin minulle suosittelemissa teoksissa, ensimmäinen ajatukseni oli noin suurin piirtein että “Mitä nyt taas?”. Avasin kuvauksen ja seuraava ajatus oli jo “Saisiko tästä jotain ideoita omaan työhön?”. Lopulta kun ryhdyin kirjaa lukemaan, en ollut enää edes varma mitä luovuus on ja olin jo matkustanut kovin pitkälle pois omalta mukavuusalueeltani, melkoiselle kinttupolulle. “Antakaa minulle navigaattori.” Tämä kirja hajoitti ajatukset ja sain ehkä koottua ne uudelleen, toivottavasti parempaan järjestykseen ymmärtääkseni luovuuden monimutkaisuutta. (Hah, sanoisi joku joka tuntee minut, minä näistä mitään kuitenkaan ymmärrä.) Johtuen ymmärtämättömyydestä, myös oheinen teksti on sekavaa ja vaikeaselkoista.
Kirjassa käsitellään luovuutta monelta kannalta, tosin aika pintapuolisesti koska aihe on suorastaan mielipuolisen laaja. Samalla kuitenkin todetaan että luovuuden tutkimus on vielä aika lailla aluillaan. Tutkimus on lähtenyt yksilöistä 50-luvulla, siirtynyt ryhmiin ja nyt tällä hetkellä suurin mielenkiinto on organisaatiotason luovuuden tutkimuksessa. Sekä ryhmien että organisaation luovuuden käsittely oli mielenkiintoista, näitä kun pystyi vertaamaan lähes 25 vuoden uran kokemuksella omalla työpaikalla tapahtuneeseen kehitykseen.
Jos jotain vaikutteita tästä sain niin ne liittyvät ryhmien toimintaan; miten erilaiset ihmiset voivat toimia keskenään ja mitkä ovat niitä asioita jotka saavat työryhmän toimimaan tehokkaasti. Aina ei ole selvää että ryhmä tuottaisi edes yhtä paljon tuloksia kuin kukin ryhmän jäsen yksinään toimiessaan. Kirjaa lukiessa oli kuitenkin kiva huomata ettei meidän tutkimusporukkamme näennäisesti päätön eteneminen ole kuitenkaan aivan tarkoituksetonta. Kovin syvällisesti ei kirjassa paneuduttu siihen miten ryhmän erilaisten jäsenten välinen yhteistyö toimii, mutta ei se olisi ollut mahdollistakaan tämän kirjan puitteissa. Yksiselitteistä vastausta tähän ei tietenkään ole. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, kommunikoivat eri tavalla, käsittelevät asioita omalla tavallaan jne. Erilaisten ihmisten ja käyttäytymistapojen yhdistelmiä on lukematon määrä.
Yhdessä vaiheessa jäin vähäksi aikaa miettimään että jos ylivoimaisesti suurimmalla osasta kertoja onnistumme tuottamaan ratkaisun alkuperäiseen ongelmaan niin olemmeko silloin liian rajoittuneita alkuperäisen ongelman kanssa? Onko se ongelma valittu jo siten että tiedämme pääsevämme lopulta ratkaisuun. Matka sinne ehkä vaatii luovuutta, mutta toisaalta lähtökohta ja lopullinen maali on kuitenkin niin hyvin määritelty että epäonnistumisen vaaraa ei oikeastaan ole, on vain vaihtoehtoisia ratkaisuja joista sitten lopulta päätyy lopputulokseksi joko teknisesti paras tai sitten joku toinen joka sopii paremmin yrityksen strategiaan.
Niin, olemmeko silloin liian rajoittuneita ja varovaisia? Vai eikö meillä ole riittävän haasteellisia aiheita? Todellisuushan on se että kaikki, hyvätkään, tutkimuksen tuottamat asiat eivät koskaan päädy tuotteisiin. Syynä voi olla markkinatilanne, olemassa olevat tuotteet ja niiden korvaamisen työläys vs. saatava hyöty, liian kireät aikataulut, liian futuristinen ratkaisu jne. Asian hylkäämisellä en tarkoita suoraan näitä asioita, niihin emme voi vaikuttaa, mutta ajattelin enemmänkin sitä että kuinka moni tutkimusongelma ja sen ratkaisu päätyy kuitenkin tulokseen että tätä voidaan käyttää, tämä on toimiva vs. ne jotka päätyvät tulokseen ei voida käyttää, ei toimi. Vai onko tutkijan mieli sellainen että haluaa tuoda vain positiivisen asian esille omasta tutkimuksestaan eikä halua myöntää että tämä oli lopulta kuitenkin, hmm…, huono.
Yksi töissä paljon käytetty termi on “brainstorming”. Vaikka siitä ajatellaan että näin saadaan paljon taas uutta niin se ei ehkä sittenkään ole kaikkivoipa menetelmä; yksilöt voivat myös olla luovempia yksin ja tuottaa enemmän uusia ideoita kuin ryhmässä. Toisaalta ryhmässäkin on omat vahvuutensa. Mutta mikä on hedelmällisintä? Kritiikitön uusien ideoiden heittäminen alussa vai erilaisten ajatusten kriittinen tarkastelu välittömästi? Monia erilaisia näkökulmia on tähänkin ja varmasti moni asia riippuu siitä millaisia ihmisiä on mukana, mikä on lähtökohta ja mitkä tavoitteet.
Luovuustutkimus on vielä alkutekijöissään, tosin on aihekin aika monimutkainen ja laaja. Konsultit myyvät omaa agendaansa kirjoilla ja väitteillä joissa ei ole tutkimuspohjaa, vaan lähinnä MuTu-tietoa (näitäkin on vuosien varrella nähty). Jännittävästi tämä kytkeytyy myös lukemaani kirjaan Sivistyksen puolustus; onko luovuuden akateemiselle tutkimukselle sijaa? Siitä tutkimuksesta voisi tulla käytännön elämään soveltuvia tuloksia, mutta pohjimmiltaan se tutkimus on aika paljon enemmän kuin lyhytjänteistä metodien kehittämistä yritysten tarpeeseen.
Yritin kovasti mutta en vain voinut välttää taaskaan saamasta silmiini jostain aivojen pimeistä onkaloista Sipilän kuvaa ja kommenttia kaiken maailman dosenteista. Häritsenkö nyt jotenkin uinuvaa karhua tuolla harmaan massan syvyysissä kun luen tällaisia kirjoja? Haamut, jättäkää minut jo rauhaan!
Yhteenvetona: Ehkä hahmotin jotain. Ehkä en. Ehkä sain tästä jotain ajatuksia. Ehkä en. Mistä sen voin tietää? Jatkan matkaa kohti uusia kirjoja. Seuraavaksi on valikoitunut Yuval Noah Hararin “Sapiens, ihmisen lyhyt historia”, olin sen joskus varaukseen laittanut ja eilen se oli tullut minulle lainaan.