Luettuja kirjoja, katsottuja leffoja ja sarjoja

Month: June 2018

Kirja #25: Anu Patrakka, “Huomenna sinä kuolet”

huomenna-sina-kuolet.jpg

Parin ei-fiktiivisen kirjan jälkeen oli hyvä ottaa Helmetin tarjonnasta yksi rikosromaani väliin. Anu Patrakan Portugaliin sijoittuva murhatarina oli oikein sopivan kevyttä tavaraa, joten klikkasin lainan itselleni ja aloitin. Tarkoituksena oli siis vain nauttia lukemisesta ilman että tarvitsee turhaan pohdiskella mitään ylimääräisiä asioita kuten politiikkaa. Vaikka ne palkitsevia hetkiä ovatkin kun oivaltaa jotain uutta niin liika on aina liikaa.

En oikein odottanut mitään tältä kirjalta, olin jo aikaisemmin muutamaan romaaniin hieman pettynyt erinäisistä pienistä syistä. Tämä teos kuitenkin yllätti lukukokemuksena positiivisesti. Monissa kirjoissa on joko menty häiritsevän paljon yksityiskohtiin tai ylimalkaisesti ohitettu asioita mitkä olisi voinut mainita, mutta tätä kirjaa lukiessa kaikki yksityiskohdat ja juonenkäänteet tuntuivat pysyvän hyvin tasapainossa. Itse pysyin loistavasti mukana koko ajan henkilöistäkin, mikä ei aina minulle ole selviö. Johtuneeko kuitenkin omasta huonosta muistista tai keskittymiskyvystä?

Juoni tässä kirjassa ei ehkä poikennut mitenkään erityisesti valtavirran kirjoista, mutta luettavuus ja kertomuksen eteneminen tekivät tästä hyvän lukukokemuksen. Minulle tämä oli mukaansatempaava kirja, muutaman kerran lyhyt lukuhetki venähti pitemmäksi kuin oli suotavaa. Tämä on myös osin e-kirjan ongelma; sen kun ottaa esille vaikka kahvikupillisen äärellä ja ajattelee lukevansa ihan muutaman sivun eteenpäin, niin lopulta huomaa jämähtäneensä vähän pitemmäksi aikaa. Kevyttä rikosluettavaa haluaville voin suositella tätä.

Kirja #16: Alexander Stubb, Karo Hämäläinen, “Alex”

(Teksti kopioitu Facebookin päivityksestä 1.4.-18)

Loistava, huumorilla höystetty kirja Stubbin elämästä. Tämä kirja avaa hänen opiskeluaikaa, virkamiehen työtä EU:ssa, perhe-elämää ja poliitikon uraa Suomessa. Sisäinen Ville Vallaton paljastuu. Hänellä on aivan hillitön kyky kääntää jokainen työ unelma-ammatiksi muuttamalla vain näkökulmaa tehtävään (tämän kun osaisi itsekin). Lukuunottamatta pääministerin postia, josta hän ei saanut unelmatyötä tekemälläkään. Uskomaton energia näkyy kaikessa tekemisessä, itse en pystyisi kuvittelemaan että olisin ikinä jaksanut vastaavassa myllyssä. Vai olenko vain laiska?

Tämä on myös kertomus siitä että suomalainen politiikka on hirveää selkäänpuukotusta, kyräilyä, valehtelua ja oman edun ajamista. Hallituspartnerit hakkaavat kaksin käsin puukkoa selkään. Omat puhuivat toista etupuolella samalla kun puukkoa veivattiin toisella kädellä. Lehdistö päättää jo etukäteen kenet ristiinnaulitaan vaikka ensimmäistäkään työtehtävää ei ole vielä tehtynä virkaan valitsemisen jälkeen. Ihmiset ovat törkeitä ja käyvät myös perheen kimppuun. En yhtään ihmettele että Stubb nautti siitä hetkestä kun pääsi pois kotimaan politiikan ympyröistä. (Suom. huom. poliitikon pitää olla aikamoista teflonia että siinä hommassa pärjää, taitaa olla Väyrynen yksi sellainen esimerkki.)

Onnittelut Alexille, täyttää tänään 50 vuotta.

Kirja #18: John Ware, Gerald L. Posner, “Josef Mengele – Elämä ja teot”

(Teksti kopioitu Facebookin päivityksestä 22.4.-18)

Edellisen kirjan jälkeen ajattelin että lainaan jonkun vähän kevyemmän väliin, mutta tulikin sitten napattua astetta rankempi lukukokemus sähköisestä kirjastosta. Varsinkin kirjan alku oli aika ahdistavaa luettavaa kun Mengelen operaatioista Auschwitzissä kerrottiin hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Kirja on useamman vuoden tutkimuksen tulos ja erilaista materiaalia on tongittu tolkuttomia määriä niin Euroopassa, USAssa kuin eteläisessa Amerikassa. Näiden perusteella on rakennettu tarina Mengelen nuoruudesta, pakenemisesta Saksasta ja piileskelystä aina kuolemaansa asti 1979.

Miten korkeasti koulutetusta lääkäristä tuli todellinen ihmishirviö? Lukiessa selviää että Mengelellä ei ollut minkäänlaista empatiakykyä, hän käytti ihmisiä lähinnä omiin tarkoituksiinsa aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Toisen maailmansodan aikana hänen järjettömät mukatieteelliset tutkimukset mm. vammaisten ja kaksosten osalta johtivat omalta osaltaan yli miljoonan juutalaisen kaasuttamiseen ja polttamiseen.

Suurin osa kirjasta toki keskittyi hänen pakenemiseensa ja piileskelyyn Argentiinassa, Paraguayssa ja Brasiliassa. Mengelen jahti oli täynnä huonoja ajoituksia, tiedonkulun katkoksia, itsekästä toimintaa ja monia muita epäonnistumisia mikä johti siihen että häntä ei koskaan saatu kiinni. Kirjassa on myös paljon otoksia Mengelen omista päiväkirjoista ja kirjeistä kotipuoleen mitkä kertoivat hänen omasta ajatusmaailmastaan. Mielenkiintoista luettavaa sen osalta.

Kirja #20: Kai Alhanen, Tuukka Perhoniemi, “Demokraattinen perintömme”

(Teksti kopioitu Facebookin päivityksestä 16.5.-18)

Välillä jotain muuta siis. Mielenkiintoinen kooste demokratian vaiheista Ateenasta ja Roomasta alkaen päätyen nykyaikaan. Kirjassa on lyhyesti käyty läpi eri aikakausien merkittäviä teoksia, kuten Aristoteleen, Platonin, Machiavellin, Kantin, Marxin ja monien monien muiden.

Harmi ettei tullut merkattua muistiin matkan varrella eri asioita, jotka nyt ovat osin unohtuneet. Kirjassa oli todella paljon hyvää pohdintaa (jospa olisikin joskus aikaa lukea kaikki alkuperäisteokset…) siitä mitä demokratia on, pitäisi olla, ei pitäisi olla ja mikä johtaa mihinkin. Yksiselitteistä oikeaa ratkaisua ei taida olla olemassakaan. Alunperin demokratia käsitettiin toisen mielipiteet huomioivana ja keskustelemalla sekä väittelemällä lopulta totuuteen päätyvänä elämäntapana. Meillä demokratia on enää äänestäminen vaaleissa ja sen jälkeinen unohdus. Jotain puuttuu välistä.

Ainoana otteena otan Alexis de Tocquevillen “Demokratia Amerikassa II” kirjan. Hän tutki Yhdysvaltojen demokraattista järjestelmää. Se oli otollinen kohde, sillä Yhdysvallat oli “perustettu tyhjästä” ja demokratia sen mukaisesti oli jouduttu opettelemaan alusta alkaen. Hän näki yhteistoiminnan ja kansalaisten mahdollisuuden vaikuttaa oman alueensa päätöksiin oleellisena osana demokratiaa ja siihen että ihmiset pysyivät onnellisina. Sen sijaan individualismin hän näki peikkona: yksilöt eivät olleet enää vahvoja joka johti uudenlaiseen poliittiseen tyranniaan: “näiden ihmisten ylle kohoaa suunnaton holhoava valta, joka yksinään huolehtii heidän tarpeistaan ja valvoo heidän kohtaloaan. Se on itseriittoinen, pikkutarkka, järjestelmällinen, kaukokatseinen ja lempeä.”, “… hallinto peittää koko yhteiskunnan pienten, monimutkaisten, pilkuntarkkojen ja yhdenmukaisten sääntöjen verkolla.”.. “ani harvoin se pakottaa toimimaan mutta vastustaa aina toimeliaisuutta. Se ei tuhoa vaan estää mitään uutta syntymästä”. Se ei sorra vaan häiritsee, painostaa, heikentää, tukahduttaa ja typerryttää lannistaen lopulta jokaisen kansakunnan pelkäksi pelokkaana uurastavaksi eläinlaumaksi, jota hallitus paimentaa.” (Demokratia Amerikassa II)

Kuulostaako tutulta? Tämän päivän Suomestako tässä puhuttiin? Vaikka olikin kirjoitettu vuonna 1840. Tähän voisi varmaan sanoa että Suomessa politiikka ei ole rikki, demokratia sen sijaan on hajoamassa palasiin.

Kirja #23: Ashlee Vance: “Elon Musk: Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana”

(Teksti kopioitu Facebookin päivityksestä 12.6.-18)

Aika huima tarina. Terävä kaveri varustettuna ilmiömäisellä muistilla ja kyvyllä haistaa uusia asioita ja tehdä sellaisia tuotteita mitä ihmiset eivät ole osanneet edes toivoa. En voi välttää Muskin vertaamista Steve Jobsiin, molemmilla on (tai oli) selkeät visiot mitä täytyy tehdä menestyäkseen. Heidän johtamistyylinsä on aika lailla samanlainen: tulos (nopeasti) tai ulos. Raakaa peliä ja varmasti alaisena työskentely on hermoja raastavaa. Toisaalta saa olla mukana kehittämässä jotain mitä kaikki pitävät mahdottomana. Musk osasi löytää aina oikeat ihmiset tehtäviin ja puski heidät äärirajoille ja ylikin. Jos hän penäsi vastausta johonkin “Miksi teet näin?” ja vastaus oli “Koska ennenkin on näin tehty.”, niin melkoisen varmasti kenkä heilahti ja vastaaja oli työtön. Uudista ajattelua, tee innovatiivisesti, älä kangistu vanhoihin. En välttämättä usko kuitenkaan että tuo on ainoa oikea johtamistyyli joka vie yrityksiä eteenpäin, kaikkia resursseja ei saada tuolla tyylillä käyttöön.

Muskilla on unelmat kuitenkin paljon korkeammalla kuin Jobsilla oli. Jobs teki ihmisille helppokäyttöisiä tuotteita ja loi ihmisille sellaisia tarpeita mitä ei kukaan tiennyt olevankaan. Musk käyttää samaa taktiikkaa Teslan – ja oikeastaan Solar Citynkin – kanssa: Kankeat vanhat autonvalmistajat omine byrokraattisine ja konservatiivisine menetelmineen eivät ikinä pysty samaan innovaatioon. Muskin visiot ovat kuitenkin huomattavasti pitemmällä. Hänen grande plan on pelastaa ihmiskunta. Teslalla hän haluaa vaikuttaa autoteollisuuteen kokonaisuudessaan jotta muutkin ymmärtävät mihin autoteknologiaa pitää kehittää. SpaceX:llä hän on luonut keinon tehdä rahaa tekemällä halpoja laukaisuja, mutta sielläkin lopullinen tarkoitus on saada ihminen Marsin pinnalle ja luoda se mahdollinen pakopaikka jos maapallon käy kehnosti. Hän ei epäröi pistää kaikkia rahojaan, kykyjään, aikaansa ja vaikutusvaltaansa peliin lopullisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kirjaa lukiessa käytiin koko ajan 90-luvun alusta saakka painia siitä että hän kehitti mahdottomalta kuulostavia ajatuksia joihin kukaan ei uskonut, mutta runnoi ne päättäväisyydellä ja maanisella itsepäisyydellä menestyviksi yrityksiksi joita muut sitten kopioivat kiivaasti. Edelleen itselläkin on epäusko siitä että miten nämä nykyiset tavoitteet, ihmisen vieminen avaruuteen ja edelleen Marsiin, sähköautojen lopullinen vallankumous, jne. mahtavat onnistua. Toisaalta, kaveri kun ei ole epäonnistunut oikein missään melkein kolmenkymmenen vuoden aikana, niin kumpaa hevosta tässä nyt pitäisi veikata?

Kirja #24: Sari Kivistö, Sami Pihlström, “Sivistyksen puolustus”

sivistyksen-puolustus

Aloitetaan tunnustuksella: Minulle, tekniikan alalta valmistuneelle ja alan työtekijälle, humanistinen tutkimus on aina ollut vähän sumuinen käsite. Tämä kirja selkeytti kahdella tapaa tätä hämärien tutkimuskammioiden mystiikkaa minulle: ensinnäkin, kaikki tutkimus ei ole hyödynnettävissä heti ja nyt, vaan osa tutkimusta on todella pitkäjänteistä työtä ja vaikuttamista josta voidaan ammentaa tietoa ja hyödyntää sitä pitkällä aikavälillä. Toisaalta ymmärrän paremmin nyt vallassa olevien päättäjien umpivihamielistä suhtautumista tutkimukseen; meillä istuu insinöörejä hallituksessa jotka todennäköisesti eivät tajua muun kuin teknisen tutkimuksen päälle ja ajan hengen mukaisesti taloudellisiin pikavoittoihin. Mutta kuten yleensä: tieto lisää tuskaa. Niin kävi minullekin tässä tapauksessa.

Tätä kirjaa voisi suositella luettavaksi yliopistoissa aivan ensimmäiseksi teokseksi ennen varsinaisia kurssikirjoja. En ole muista vastaavia kirjoja lukenut, joten tämä saattaa olla hyvin biasoitunut eikä täten antaisi sittenkään aivan oikeaa kuvaa akateemisesta elämästä mutta eiköhän tämä ole kuitenkin hyvin validia tavaraa. Minulle tämä avasi ainakin silmät yliopiston roolista tutkimuksessa, miten paljon enemmän se on opiskelijallekin kuin kurssilta toiselle hyppimistä ja opettajalle / tutkijalle olemassaolevan tiedon kertomista opiskelijoille. Jonkin verran kuitenkin, vaikka teollisuuden parissa työskentelenkin, olen seurannut akateemisten ihmisten toimia ja yhä enemmän tuntuu että aika uppoaa tutkimuksen sijaan rahoituksen etsimiseen, teollisuuden kanssa yhteistyön rakentamiseen ja muuhun tällaiseen “epäolennaisuuteen”. En tyrmää että se olisi kokonaan tarpeetonta ja hyödytöntä, siksi lainausmerkit, mutta syvällisen tutkimuksen edellytykset jäävät vähiin näiden muiden lyhyen tähtäimen meille-heti-nyt tehtävien puskiessa päälle.

Ainakin teknillisen yliopiston opiskelijoille tämä kirja voisi avata sitä maailmaa minne ollaan hyppäämässä opintojen kanssa. Tästä voisi tulla herätys siitä mitä tutkimus ja opetus on yliopistoissa. Sen ei pidä olla sähköjäniksenä pomppimista pelkästään kaiken uuden perässä, vaan myös syvällisempää tiedon hankkimista ja omaehtoista miettimistä.

Kirjassa puolustetaan hyvin vahvasti myös monografiaa, eli yhden (tai joskus useamman) tutkijan kirjoittamaa kirjaa jossa voidaan syvällisesti paneutua johonkin tiettyyn ongelmaan. Toisin kuin tavanomaisissa julkaisuissa, monografiassa on mahdollisuus ottaa erilaisia näkökantoja jotka käsittelevät asiaa laajalti. Monografiassa käytetään paljon lähteitä, jäsennellään tietoa ja pohditaan eri merkityksiä. Julkaisut ovat tyypillisesti lyhyitä, tiukkaan asian ympärille pakattuja tekstejä ja lukiessa täytyy myös tuntea paljon asian kontekstia ymmärtääkseen julkaisun tulokset. Aivan toinen asia on sitten nykyinen on-line oleva tieto jota on paljon, on jäsentymätöntä ja tavalliselle lukijalle on likimain mahdotonta ymmärtää mikä on tärkeää ja mikä ei, jopa mikä on totta ja mikä ei. Nykyinen yliopistomaailma omine rahoituskuvioineen ei suosi monografiaa, vaan tuloksia täytyy tulla tasaiseen tahtiin jotta rahoitusta jatketaan.

Humanistin on vaikea perustella olemassaoloaan kansalle. Mutta ilman syvällistä tutkimusta jäämme pinnallisen tiedonhankinnan varaan. Se johtaa taas poukkoilevaan, markkinaehtoiseen säntäilyyn ja pahimmillaan sipilöintiin jota Suomessa saamme juuri nyt todistaa; hyvin pieni vähemmistö päättää muita kuulematta miten asioita tehdään. Mainitsemani sipilöinti on vain yksi esimerkki tällä hetkellä, mutta asiat johtavat toisiin ja mitä enemmän tällaista tehdään, sitä varmempaa on että kansan syvissä riveissä pahoinvointi ja epäluuloisuus kasvaa ja sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Jopa rajuja sellaisia. Vaikka kansa keskimäärin ei ymmärrä humanistisen tutkimuksen tarkoitusta, meidän pitäisi olettaa että päättävät ihmiset olisivat niin älykkäitä että huomioisivat tällaiset tutkimukset ja käyttäisivät niitä kaiken kansan hyväksi. Ei ole välttämättä edes tarkoituksenmukaista että kaikki näitä asioita ymmärtäisivät, sitä vartenhan meillä on vaaleilla valitut päättäjät jotka näitä syvällisempiä analyysejä käyttävät ja tekevät päätökset myös niihin pohjautuen.

Sipilän “kaiken maailman dosentteja”-kommentti on yksi vaarallinen merkki siitä että syvällisempää ja pitkäaikaista tutkimusta ei oteta enää vakavasti. Hän selkeästi luulee osaavansa omasta kokemuksesta tehdä parempia päätöksiä kuin pitkään alaa tutkineet ihmiset. Kokoomus myi omat periaatteensa siinä sivussa ja lähti Sipilän kuoropojaksi. Sinisistä nyt puhumattakaan, jotka ovat pelkästään omien hillotolppiensa lumoissa. Sipilä siis runnoo yksin läpi epäsuosiossa olevaa maakunta- ja soteuudistusta jotka molemmat tulevat vaikuttamaan kymmenien vuosien ajan kaikkien kansalaisten elämään tavalla tai toisella. Eikä hänelle tunnu olevan mitenkään vaikeaa tehdä tätä piittaamatta asiantuntijoiden arvosteluista ja perustelluista kommenteista huolimatta. Pahoittelut poliittisesta saarnasta, tämä tuli tähän kuin Annelin faksi, yllättäen ja pyytämättä.

Kirjan lopussa paneudutaan kirjoihin, niiden tulkintoihin ja merkitykseen. Samaten käsitellään kirjaston tarkoitusta, muun muassa unohdettujen teoksien tyyssijana, joita jotkut tutkijat ehkä tulevaisuudessa löytävät ja näin mahdollisesti avaavat taas uusia tutkimussuuntia. Kirjastot ovat meidän muisti ja tutkijoiden tiedon lähde. Näissä osioissa kirjaa olin ensin täysin hukassa enkä tajunnut alkuun että mistä puhutaan, mutta ehkä löysin sieltä sen punaisen langan lopulta. Tai sitten siinä hämyssä löysin jonkin toisen värisen langan joka johdatti ajatukset täysin vääriin johtopäätöksiin.

Kirja ei ollut aivan helppolukuista “romaania”, vaan lukiessa joutui todella keskittymään välillä aika polveilevaan mutta toisaalta johdonmukaiseen tekstiin. Virkistävä lukukokemus!

Tästä tekstistä tuli aivan turhan pitkä, merkityksetön ja metsään harhauttava ajatusten vuodatus. Kestämistä kaikille! Onneksi on Juhannus.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén