Vaikka tietokoneiden ja -verkkojen kanssa olen pienen ikäni toiminut niin sosiaalisessa mediassa olen ollut lähinnä vain käyttäjänä. Toisin sanoen, taustasta johtuen olen tiennyt näistä somen uhista ja taustalla tapahtuvasta manipuloinnista ainakin jotain, mutta silti vain pintaraapaisun verran. Kun Lanier pistää asiat kirjaan niin moni asia selkeytyy ja esimerkiksi ympärillä näkyvä “somekuohunta” tietyissä asioissa saa paljon ymmärrettävämpiä piirteitä. Lanier listaa kymmenen syytä miksi sinun pitäisi luopua somesta kokonaan jotta säilyttäisit mielenrauhan ja kontrollin omaan elämääsi ja ajatuksiisi. Kyllä, ajatuksiasi ohjaillaan myös, halusit tai et.

Otetaan pari esimerkkiä kirjasta: Kinat sosiaalisessa mediassa eivät olekaan välttämättä pelkästään ihmisten luonnollista pahuutta. Taustalla vaikuttavat ohjailut siitä mitä saamme nähdä tai mitä meille ei näytetä muokkaavat vahvasti ihmisten käyttäytymistä. Palveluntarjoajan kannalta ärsyyntynyt ja mielensä pahoittanut käyttäjä on parempi kuin säyseästi käyttäytyvä. Palvelu pystyy ohjaamaan käyttäjäryhmiä suorastaan käymään toistensa kimppuun, ei siis ihme että vähän väliä nousee meteliä jonkin tietyn asian ympärillä missä ääripäiden edustajat kinaavat keskenään. Mustavalkoinen on palvelulle parempi kuin monen harmaan sävyn ympäristö. (Lanierin listalla kohta kolme: Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään.)

Sosiaalisen median palvelu josta Lanier käyttää sopuisasti nimeä SUMUTIN – oli kyseessä sitten Facebook, Twitter, Google, tai jotain muuta – ei pysty kontrolloimaan tai ohjaamaan yksittäistä ihmistä. Toimintaperiaate on ensin ryhmitellä ihmiset tiettyihin ryhmiin, joihin sitten voidaan kohdistaa toimenpiteitä siten että vähintäänkin osa ryhmästä muuttaa toimintatapojaan. Merkitystä ei ole sillä kuka käy täkyyn kiinni, vaan kuinka suuri osa ryhmän ihmisistä näin tekee. Hyvänä esimerkkinä toimi edelliset USA:n presidentinvaalit, joissa yhtä ihmisryhmää joka periaatteessa tuki Clintonia, ryhdyttiin manipuloimaan siten että osa heistä lopulta jätti äänestämättä kokonaan. Tällä saattoi olla vaikutus lopulliseen vaalitulokseen eikä yksikään tämän takia äänestämättä jättänyt tajunnut sen olevan tulosta manipuloinnista.

Täytyy huomata että SUMUTIN tarjoaa vain algoritmit jotka mahdollistavat ihmisryhmiin vaikuttamisen, mutta se itsessään ei tiedä miten vaikuttamista käytetään – ei tarkoitusta eikä liiemmin yksityiskohtia. Sen taas tietävät asiakkaat jotka ostavat SUMUTTIMELTA sen palveluita. Esimerkiksi otettiin jälleen USA:n vaalit, joissa Venäjä – luonnollisesti monen mutkan kautta – osti näitä palveluita manipuloidakseen kohdennetusti tiettyjä ihmisryhmiä. Tämä on nyt nähty esimerkiksi Facebookin osalta kun presidentinvaalien jälkeen se on ilmoittanut ryhtyvänsä toimiin poliittisen mainonnan ja manipuloinnin takia. Keinot voivat olla kuitenkin aika vähäisiä, sillä taustalla pyöriviä algoritmeja tuskin paljoa halutaan muuttaa sillä ne ovat koko SUMUTTIMEN sielu joka tuottaa rahaa yhtiölle.

Kirjassa oli paljon muutakin rautaista asiaa SUMUTTIMEN mahdollisuuksista kontrolloida ihmisiä, eli kannattaa ehdottomasti itse lukea kirja. Se on nopealukuinen ja helppotajuinen katsaus kymmeneen yksittäiseen asiaan joiden jälkeen voi sometilien sulkeminen olla lukijalta herkässä. Itsekin sitä jo tässä mietin.