Onko ihmiskunnan historia kirjoitettu oikein? Onko eriarvoinen yhteiskunta syntynyt jonkun tietyn kehityskulun seurauksena, olimmeko tasa-arvoisessa asemassa joskus aikaisemmin?

Davidit alkoivat lähestyä kirjaa enemmänkin harrastuksena kymmenen vuotta aikaisemmin ja he huomasivat lopulta että historiankirjoitukset ovat täynnä aukkoja mistä kukaan ei ole julkaissut mitään, joten he päättivät kirjoittaa omista tutkimuksistaan kirjan.

Kirjoittajat ottivat lähtökohdaksi Amerikan alkuperäisasukkaat ja heidän tapansa hoitaa oman yhteisönsä asioita. Varhaiset Eurooppalaiset, jotka saapuivat Amerikkaan viitisen sataa vuotta sitten saivat huomata että vastassa on erilainen mutta hyvin järjestäytynyt yhteiskunta. Tai paremminkin useampia kansoja. Heillä asiat olivat omasta näkökulmastaan hyvin ja jopa monet Eurooppalaiset vaihtoivat oman elämänsä uuteen elämään alkuperäiskansojen parissa. Jälkeenpäin kun näitä Amerikan alkuperäisasukkaita pääsi vierailemaan myös Euroopassa, he naureskelivat Eurooppalaisen yhteiskunnan typeryydelle.

Kirja käy läpi monia eri kansoja tai kansanryhmiä ympäri maailmaa ja niiden tapoja järjestää yhteiskuntansa. Moninaisuus on valtava, kaikkea ei ole hoidettu aina samalla tavalla. Toisaalta myös eri mantereilla on joissain yhteisöissä asiat käsitelty samoin. Yhteistä näille kaikille on ollut että yhteiskuntajärjestys on muuttunut nopeasti, on kokeiltu erilaisia menetelmiä ja eletty eri tavalla. Joissakin yhteiskunnissa jopa talven ja kesän elämä on ollut erilaista, mm. eräänlaiset poliisivoimat toimivat kolmen kuukauden ajan kesällä kun kaikki kokoontuivat samaan paikkaan ja lopettivat toimintansa kun kaikki taas lähtivät omille teilleen talveksi.

Eriarvoisuuteen liittyen mitään sellaista ei tullut esille että hierarkinen yhteiskunta olisi vain tullut yhtäkkiä jossain vaiheessa. Näitä on ollut ja ollut olematta ympäri maailman. Nykyään tutkimuksissa on yhä enemmän löytynyt anomalioita jotka poikkeavat nykyisestä historiankäsityksestä. Nämä on aikaisemmin ohitettu vain poikkeuksina, mutta nyt kun niitä alkaa olla enemmän voi siitä ehkä päätellä että nykyinen käsitys historiasta on yksipuolinen ja kenties kokonaan väärä.

Meidän nykymaailman yhteiskunnista kirjoittajat ovat sitä mieltä että olemme jämähtäneet täysin paikoillemme, meillä ei ole enää mahdollisuutta kokeilla erilaista elämäntapaa ja olemme luopuneet siitä vapauden mahdollisuudesta etsiä jotain parempaa. Ihmisten käsitys vapaudesta on myös muuttunut. Satoja vuosia sitten vapaudeksi laskettiin se ettei kukaan pystynyt ohjailemaan yksilöä, edes kaikenkattavia lakeja ei ollut olemassa. Kuningas tai muu hallitsija saattoi antaa käskyjä, mutta jos ne sotivat ihmisten omaa vapautta vastaan ja olivat liian rajoittavia, niille lähinnä naurettiin ja hallitsija joutui vaihtoon.

Olivat nämä kirjan ajatukset sitten oikeita tai ei, niin hyvin mielenkiintoista kuunneltavaa tämä 28 tunnin jötikkä oli. Ehkä se tavallaan avaa silmät myös sille että miksi jotkut yrittävät kaataa nykyisen yhteiskuntajärjestelmän ja kuvittelevat luovansa jotain aivan muuta. Toisaalta on hyvin vaikea kuvitella että sillä päästäisiin kuitenkaan samaan vapaaseen yhteiskuntaan mistä jotkut meidän esivanhempamme nauttivat aikanaan.