Christian Rudder oli aikanaan perustamassa OkCupid deittipalvelua vuonna 2004. Palvelu on kasvanut vuosien varrella yhdeksi merkittävimmistä alan yrityksistä. Heidän menestyksensä perustui siihen että kaikki neljä perustajajäsentä olivat matemaatikkoja ja he käyttivät tätä tietotaitoa hyödyksi kun he “mätsäsivät” käyttäjiä toisiinsa. 

Työnsä sivutuotteena hän halusi julkaista myös kirjan mikä kertoo siitä mitä kaikkea kerätyllä datalla voidaan tehdä ja minkälaisia analyysejä saada aikaiseksi. Muutamaa valittua esimerkkiä lukuunottamatta kaikki data pysyy nimettömänä myös hänelle itselleen. Nämä muutamat esimerkit on kysytty käyttäjiltä itseltään että voiko näitä käyttää kirjan tekemisessä. 

OkCupidissa on lukematon määrä kysymyksiä käyttäjien lempiväreistä etnisyyteen ja myös käyttäjien mielenkiinnon kohteista. Dataa on siis todella paljon saatavilla. Kirjassa pyöritellään mielenkiintoisia analyysejä siitä millaisista ihmisistä erilaiset ihmiset ovat kiinnostuneita, mm. Ikä, sukupuoli, etnisyys, jne. Useissa tapauksissa tulokset ovat hämmästyttävän selkeitä. 

Oman datan lisäksi hän analysoi myös vähän muiden palvelujen dataa, mm. Twitterin lyhyistä viesteistä ajateltiin alussa että ne tappavat kielen, mutta se on osoittautunut vääräksi. Ihmiset käyttävät edelleen rikasta kieltä vaikka tekstit ovat lyhyitä. Mielenkiintoista on myös se että asuinalueet vaikuttavat todella paljon näihin kirjoituksiin. Toisaalta, mielenkiintoinen yksityiskohta oli että esimerkiksi maanjäristyksen tapahtuessa Twitterin viestejä analysoimalla voidaan saada erittäin nopeasti tietoon mille alueille tuho on iskenyt pahiten ja minne pitäisi avun toimittaminen keskittää ja kaikki tämä paljon ennen kuin perinteisiä kanavia pitkin. 

Mutta tämän pitemmälle en lähde analysoimaan analysointikirjaa vaan jätän sen kunkin itsensä luettavaksi. Jos on kiinnostunut joko yleistajuisesti kirjoitetuista analyyseistä tai ylipäätään sosiaalisen median palveluiden mahdollisuuksista käyttää keräämäänsä dataa, niin tämä kirja on erittäin hyvä antamaan tuntuman siitä mitä kaikkea tiedoilla voidaan tehdä.